Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Achiziții pe modul de război, în Rusia: Instituțiile de forță nu vor mai organiza licitații

Pinterest
Rusia spetnaz FSB

Guvernul rus a aprobat ca nouă instituţii de stat din Rusia să efectueze achiziții publice, fără a organiza licitații, pentru a răspunde astfel nevoilor Forțelor Armate Ruse, notează RADOR.

Garda Naţională Rusă (Rosgvardia), Serviciul Federal de Securitate, Serviciul Federal al Penitenciarelor, Ministerul rus al Afacerilor Interne, Ministerul rus pentru Situaţii de Urgență, Serviciul Federal de Pază şi Protecţie, Serviciul de Informații Externe, SVR, Agenția Rezervei Federale și Direcția Principală pentru Programe Speciale a Președintelui Rusiei au dreptul de a face achiziţii de la un singur furnizor, anunţă Cabinetul rus, pe site-ul instituţiei. Necesitatea unei astfel de decizii luate de guvern este explicată prin operativitate.

Fără organizarea unei licitații, autoritățile ruse vor putea să aloce rapid bani de la buget pentru achiziţia de muniție și de alte bunuri pentru subunitățile militare care participă la război, să repare echipamentele militare și speciale și să îndeplinească alte sarcini, explică ordonanţa guvernului. Iniţiativa a aparținut Consiliului de coordonare din subordinea guvernului, explicând-o prin necesitatea de a asigura nevoile militare ale forţelor ruse din Ucraina, în urma semnării unui decret de președintele rus, Vladimir Putin, pe 21 octombrie. Din consiliu fac parte 19 membri, fiind condus de premierul rus Mihail Mișustin.

Acest consiliu se va ocupa și de achizițiile publice: unul dintre obiectivele sale este să ia rapid măsuri pentru îndeplinirea 'sarcinilor-țintă' ce au legătură cu acest război, inclusiv furnizarea de echipamente și tehnică pentru armată, lucrări de construcții și asigurarea transportului. De la 1 ianuarie, achizițiile publice ale Ministerului rus al Apărării, FSB, Rosgvardia și Serviciului Federal de Pază şi Protecţie, Serviciului de Informații Externe, SVR, precum și instituțiile subordonate acestora au fost clasificate în Rusia. Agențiile care trebuie să efectueze achiziții nu au dreptul de a posta informații despre licitații în Sistemul Informațional Unic.

În instituţii şi ministere solicitările de clasificare a achizițiilor publice au fost explicate prin amenințările cu caracter terorist. Pe baza achizițiilor publice, investigațiile au fost adesea efectuate de către mass-media independente și organizații din rândul opoziției, în special de Fundația Anticorupție, care a fost o organizație nonprofit din Rusia cu sediul la Moscova, fondată în 2011 de către activistul și politicianul Aleksei Navalnîi, în momentul de faţă fiind interzisă.

În luna aprilie, după începerea războiului din Ucraina, autoritățile din Transbaikalie au introdus un regim special de contracte de stat fără licitații 'pentru a proteja interesele naționale ale Rusiei de acțiunile neprietenoase ale statelor străine'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.