Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acord privind propunerea de Regulament referitor la supravegherea pieţei şi conformitatea produselor în UE

UE Uniunea europeana

Un acord privind propunerea de Regulament referitor la supravegherea pieţei şi conformitatea produselor a fost obţinut, vineri, în

contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi din cadrul Consiliului aprobând acordul provizoriu la care s-a ajuns la 7 februarie cu privire la o propunere de Regulament.

Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, remis AGERPRES, prin această propunere de Regulament se întăresc prerogativele şi responsabilităţile autorităţilor de supraveghere a pieţei din statele membre, astfel încât să asigure introducerea pe piaţa europeană doar a produselor conforme cu cerinţele legislaţiei UE.

În acest mod, pe lângă creşterea gradului de siguranţă pentru utilizatori, operatorii economici vor beneficia de condiţii de concurenţă loială.

"Produsele neconforme denaturează concurenţa şi periclitează securitatea consumatorilor, atât persoane fizice, cât şi juridice. Avem certitudinea că, prin prerogativele şi responsabilităţile conferite de noul Regulament, autorităţile de supraveghere a pieţei vor reuşi, prin acţiunile consolidate de control, să asigure libera circulaţie a produselor conforme pe piaţa UE, protecţia consumatorilor şi condiţii echitabile de concurenţă pentru operatorii economici", a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

Faţă de actualul cadru legislativ dat de Regulamentul 765/2008, şi având în vedere evoluţiile rapide ale comerţului electronic, noul Regulament abordează problematica comercializării online a produselor. În plus, documentul vizează întărirea cooperării cu autorităţile vamale, în condiţiile în care o modalitate eficientă de a evita introducerea pe piaţă a produselor neconforme o reprezintă controlul acestora, în funcţie de risc, la graniţă.

Totodată, promovează cooperarea transfrontalieră mai strânsă între autorităţile de supraveghere a pieţei din statele membre UE, precum şi o cooperare mai strânsă între operatorii economici din lanţul de aprovizionare cu autorităţile de supraveghere a pieţei. Pentru evitarea sarcinilor administrative disproporţionate asupra mediului de afaceri, autorităţile de supraveghere a pieţei vor concentra acţiunile de control al conformităţii produselor acolo unde riscul pentru siguranţa produselor este mai mare.

Noul Regulament se va aplica începând cu luna iunie 2021. În România, Ministerul Economiei va fi coordonatorul naţional pentru aplicarea acestui Regulament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.