Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul între SUA și Rusia, în ciuda tensiunilor internaționale: Zboruri comune către Stația Spațială Internațională

futurecdn.ne
statia spatiala internationala iss

Roskosmos și NASA au semnat un acord privind zborurile comune ale cosmonauților ruși și americani către ISS.

Joi, 14 iulie, Roskosmos și Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (NASA) "au semnat un acord privind zborurile unor echipaje integrate pe vehicule de transport cu echipaj rusesc și american", a anunțat vineri corporația de stat rusă .

Potrivit Roskosmos, cosmonauta Anna Kikina se va alătura echipajului navei spațiale americane Crew Dragon în misiunea Crew-5, așa cum era prevăzut anterior, dacă acordul va fi semnat. Locul ei în echipajul navei rusești Soyuz MS-22 va fi luat de astronautul NASA Francisco Rubio.

"Acordul urmărește să asigure că, în cazul unei situații de urgență asociate cu anularea sau întârzierea semnificativă a lansării unei nave spațiale rusești sau americane, prezența la bordul ISS a cel puțin unui cosmonaut Roscosmos și a unui astronaut NASA pentru a deservi segmentele rusesc și, respectiv, american", - a notat în corporația de stat pe canalul oficial de Telegram.

Zboruri încrucișate către ISS

La 14 iulie, Dana Weigl, director adjunct al programului NASA, a declarat că Statele Unite și Rusia sunt aproape de a semna un acord privind zborurile încrucișate către Stația Spațială Internațională (ISS).

La 6 iulie, fostul șef al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat că un acord privind zborurile încrucișate către ISS între Federația Rusă și Statele Unite va fi semnat în viitorul apropiat.

În iunie, șeful Centrului de pregătire a cosmonauților, Maxim Kharlamov, a declarat că versiunea finală a acordului este în prezent în curs de negociere în Statele Unite, iar partea rusă se așteaptă să primească o versiune convenită în viitorul apropiat.

Anterior, Kharlamov a informat că atronautul Andrei Fedyaev va deveni dublura Annei Kikina ca parte a echipajului navei spațiale americane Crew Dragon dacă acordul va fi semnat.

La 25 iunie, Roscosmos a raportat că Kikina se pregătea să zboare în Statele Unite pentru un antrenament de o săptămână la SpaceX. Lansarea navei Crew Dragon cu echipajul Crew 5 este programată pentru această toamnă.

La 11 iunie, Rogozin a anunțat că societatea de stat așteaptă candidați astronauți de la NASA pentru a fi incluși în echipajul Soyuz MS-22 în cadrul zborurilor încrucișate; din partea rusă, Kikina va fi inclusă în echipajul american.

La 10 iunie, s-a aflat că guvernul rus a aprobat negocierile pentru semnarea unui acord între Roskosmos și NASA privind zborurile încrucișate cu vehicule de transport cu echipaj rusesc și american către Stația Spațială Internațională. Soarta acordului a rămas neclară din cauza agravării relațiilor ruso-americane pe fondul războiului din Ucraina.

La 27 decembrie 2021, Rogozin, într-un interviu acordat cotidianului The New York Times, a declarat că Federația Rusă și Statele Unite intenționează să efectueze un zbor comun pe an în perioada 2022-2024. în cadrul programului de zboruri încrucișate.

Începând din 2011, livrarea echipajelor către ISS a fost efectuată doar de nave rusești, înainte de aceasta existând un sistem încrucișat, conform căruia astronauții americani primeau locuri pe navele rusești, iar cosmonauții ruși pe cele americane. În 2020, NASA a anunțat că negociază cu Roscosmos pentru a reveni la sistemul încrucișat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.