Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul Rusia-Ucraina-Turcia produce efecte: Prima navă încărcată cu cereale a plecat din portul Odesa

Twitter
odesa sudul ucraina

Prima navă care a plecat din Ucraina cu cereale de la începutul invaziei ruse a părăsit luni portul Odesa, în baza unui acord de trecere sigură garantată, a declarat Ministerul Apărării din Turcia, adăugând că vor urma și altele.

Reuters precizează că nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a plecat din portul Odesa spre Liban cu încărcătura sa de porumb.

”Plecarea cargoului Razoni, sub pavilionul ţării Sierra Leone şi încărcat cu porumb, va părăsi portul Odesa cu destinaţia Liban la ora 08.30 (5.00 GMT)”, a precizat anterior ministerul, adăugând că vor urma alte convoaie ”de-a lungul coridoarelor (maritime) pentru că procedurile s-au încheiat”.

Invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, a declanșat o criză alimentară și energetică mondială care zguduie economia globală. Organizația Națiunilor Unite a avertizat asupra unei crize globale a foametei, cu un "risc real" de foamete multiplă în acest an.

Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din exporturile globale de grâu. Însă sancțiunile occidentale impuse Rusiei și luptele de pe coasta de est a Ucrainei au împiedicat navele cu cereale să părăsească porturile în siguranță.

Plecarea navei Razoni a fost posibilă după ce Moscova, Kiev, Ankara și Națiunile Unite au semnat în iulie un acord de export de cereale și îngrășăminte. Acordul are ca scop să permită o trecere sigură pentru transporturile de cereale în și din Chornomorsk, Odesa și portul Pivdennyi.

Oficialii ucraineni au declarat că în porturile ucrainene de la Marea Neagră au acostat 17 nave cu aproape 600.000 de tone de marfă. Dintre acestea, 16 dețineau cereale ucrainene cu un volum total de aproximativ 580.000 de tone.

Rusia a negat responsabilitatea pentru criza alimentară, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor și pe Ucraina pentru că a minat căile de acces către porturile sale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.