Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acţionarii Nissan au respins o propunere care ar fi desemnat Renault drept compania mamă

nissanusa.com
nissan

Constructorul auto japonez Nissan Motor Co Ltd a respins marţi o propunere venită de la un acţionar, care ar fi condus la dezvăluirea unui acord vechi de mai multe decenii cu grupul auto francez Renault SA, transmite Reuters.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile, potrivit Agerpres.

Înaintea Adunării Generale Anuale de la Nissan, un investitor de la constructorul auto japonez a propus ca Renault să fie desemnat drept compania mamă a Nissan, ceea ce, potrivit legislaţiei japoneze, ar fi forţat publicarea acordului cu privire la alianţa de capital dintre cele două companii. Potrivit acestui investitor, faptul că acest acord de parteneriat nu a fost încă dezvăluit împiedică discuţiile cu privire la faptul că relaţia dintre Renault şi Nissan rămâne în continuare "inegală".

Observatorii se aşteptau ca grupul auto francez să se opună propunerii. Cu toate acestea, luna trecută Nissan a anunţat că va dezvălui conţinutul acordului cu Renault în raportul său anual, cu condiţia să nu încalce o obligaţie de confidenţialitate.

O dezvăluire completă a "Restated Alliance Master Agreement" ar scoate la lumină amploarea parteneriatului vechi de 23 de ani, încheiat atunci când Renault a salvat Nissan de la faliment. Acest acord este de mult timp o sursă de tensiuni, deoarece permite Renault să îşi crească implicarea asupra modului în care Nissan este condus.

Alianţa a fost zguduită în 2018 de înlăturarea fondatorului Carlos Ghosn, acuzat de nereguli financiare. Între timp, partenerii au promis că vor aloca mai multe resurse şi vor lucra mai îndeaproape pentru producţia de vehicule electrice.

Cu toate acestea, Renault a anunţat în luna aprilie că în ceea ce îl priveşte toate opţiunile sunt posibile, inclusiv cea a unei oferte publice iniţiale pentru noua sa divizie de vehicule electrice, atunci când vine vorba de restructurarea afacerilor ca răspuns la electrificarea industriei auto.

În schimb, pentru Nissan, un pionier al automobilelor electrice cu modelul Leaf lansat în 2010, este prea devreme să se gândească la o separare de divizia de automobile electrice, a declarat luna trecută directorul operaţional de la constructorul nipon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.