Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acţiune de forţă a Comisiei Europene: Presiuni fără precedent la adresa Maltei

comisia europeana

Comisarul auropean însărcinat cu Justiţia Vera Jourova a anunţat luni că urmează să se ducă în Malta în perioada următoare, pentru a lua cunoştinţă de eforturile întreprinse de Valletta împotriva spălării de bani şi evoluţiei anchetei cu privire la asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, relatează Reuters. Această vizită este anunţată în contextul în care un grup de instituţii media locale şi internaţionale, inclusiv Reuters, au început să publice articole cu privire la subiecte urmărite de Caruana Galizia în cadrul unei iniţiative intitulate ”proiectul Daphne”.

Citește și: Mare atenție! Toți șoferii sunt vizați! Măsura care se va aplica în luna mai

Daphne Caruana Galizia, care ancheta cu privire la scandaluri de corupţie şi cazuri de spălare de bani sau trafic de influenţă, între care unul îl privea pe premierul Joseph Muscat, a fost ucisă pe 16 octombrie cu o bombă plasată sub maşina sa. Într-o rezoluţie adoptată pe 15 noiembrie, Parlamentul European (PE) şi-a exprimat ”îngrijorarea gravă” cu privire la independenţa poliţiei malteze şi lupta împotriva spălării de bani pe insulă.

Citește și: Patronul Cris-Tim acuză: „Sunt 3-4 multinaţionale care au negociat tot. Nu mai avem loc.“

Vera Jourova a precizat că se va duce în Malta în iunie, pentru a discuta despre ”mai multe” probleme cu Guvernul lui Joseph Muscat. Malta, la fel ca alte state membre, riscă să fie vizată de o procedură de sancţionare, întrucât întârzie să adopte noi reglementări europene în domeniul luptei împotriva spălării de bani. Jourova a declarat că vrea să discute această problemă în cadrul vizitei sale la Velletta. Ea doreşte totodată să abordeze problema unei consolidări a agenţiei malteze însărcinată să lupte împotriva spălării de bani - Financial Intelligence Analysis Unit. ”Evident, vreau să mă interesez de starea investigaţiei cu privire la moartea doamnei Galizia”, a adăugat comisarul într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Citește și: Mare atenție! Toți șoferii sunt vizați! Măsura care se va aplica în luna mai

NICIUN COMANDITAR IDENTIFICAT

Trei persoane - fraţii Alfred şi George Degiorgio şi Vincent Muscat - au fost arestate şi inculpate în legătură cu execuţia jurnalistei, însă poliţia nu l-a identificat încă pe cel sau cei care a sau au comandat-o. ”Această anchetă nu trebuie doar să permită traducerea în justiţie a celor care au confecţionat bomba şi au provocat explozia ce a ucis-o pe Daphne. Este vorba totodată de descoperirea celui care a dat ordinul”, a declarat prin-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans în aceeaşi conferinţă de presă. ”Vom continua să exercităm presiuni asupra autorităţilor malteze”, a avertizat Timmermans. Vera Jourova a precizat că intenţionează să discute cu Guvernul maltez despre programul acestuia de vânzare de paşapoarte unor privaţi bogaţi - paşapoarte care deschid un acces în UE.

Citește și: EXCLUSIV! Surpriză de proporții! Cine va fi șeful comisiei speciale care va modifica legea SRI! Nu este Gabriel Vlase

Frans Timmermans a insistat asupra faptului că aceste paşapoarte ar trebui să le fie propuse doar unor persoane care o legătură clară şi ”demonstrabilă” cu un stat membru UE. ”Aceasta este o problemă care ar putea să fie prezentată autorităţilor malteze”, a declarat el. În 2014, CE a obligat Malta să-şi modifice programul, pentru ca doar persoanele care pot justifica faptul că au stat cel puţin 12 luni pe insulă să poată să obţină naţionalitatea malteză, însă ţara le-a vândut de atunci paşapoarte unor străini, închizând uneori ochii la aceste criterii, arată ancheta proiectului Daphne, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.