Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activist condamnat în Polonia pentru că a furnizat pastile de avort unei femei însărcinate

thetimes.co.uk
arestat maini inchisoare catuse

Un tribunal polonez a condamnat un activist pentru drepturile omului pentru că a furnizat pastile de avort unei femei însărcinate.

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat decizia unui tribunal care vizează un activist polonez care a furnizat pastile de avort unei femei însărcinate. Este vorba despre o femeie care a fost condamnată la muncă în folosul comunității într-un proces istoric legat de legile conservatoare ale țării privind avortul, informează Mediafax.

Marți, un tribunal din Varșovia a găsit-o pe activista Justyna Wydrzyńska vinovată de asistență la avort prin furnizarea medicamentelor și a condamnat-o la 30 de ore de muncă în folosul comunității pe lună timp de opt luni, potrivit CNN.

Cazul stabilește un precedent în țara care are deja unele dintre cele mai restrictive reglementări privind avortul din Europa.

Wydrzyńska este cofondatoare a grupului de activiști polonezi, Abortion Dream Team, care militează împotriva stigmatizării avortului în Polonia. Abortion Dream Team a anunțat că Wydrzyńska a furnizat pastilele unei femei pe nume Ania. Aceasta era căsătorită cu „un bărbat abuziv" care a amenințat-o că va raporta o răpire dacă va călători în Germania cu fiul ei de trei ani pentru a face avort.

Partenerul Aniei a reclamat-o la poliție, care a confiscat apoi pastilele. Wydrzyńska a declarat în fața instanței că „nu și-ar dori niciodată ca vreo femeie să fie singură în astfel de situații dificile", adăugând că nu îi este „rușine" de decizia sa de a o ajuta pe femeia însărcinată.

„Nu mă simt deloc vinovată. Nu accept verdictul", a declarat activista pentru jurnaliști, după audiere.

Cazul marchează o premieră fiind pentru „prima dată în istoria recentă când un apărător al drepturilor omului din Europa a fost urmărit penal și condamnat pentru că a ajutat la accesul la avort", potrivit Centrului pentru Drepturile Reproductive (CRR), o organizație globală de avocați și apărători ai drepturilor omului.

Partidul de guvernământ al țării, Lege și Justiție (PiS), s-a angajat să înăsprească legile privind avortul de când a ajuns la putere în 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.