Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activist suspectat că ar fi autorului unui incendiu asupra unui centru de refugiaţi în urmă cu 30 de ani, arestat în Germania

huffingtonpost.co.za
catuse

Un activist german de extremă dreaptă, suspectat că ar fi autorul unui incendiu asupra unui centru de refugiaţi soldat cu un mort în urmă cu mai bine de 30 de ani, a fost arestat luni în vestul Germaniei, a anunţat parchetul federal, citat de France Presse.

Faptele datează din 19 septembrie 1991, la un an după reunificarea Germaniei: un incendiu a izbucnit într-un cămin pentru solicitanţi de azil situat în Saarlouis, un oraş de 35.000 de locuitori în apropierea graniţei cu Franţa, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al parchetului, suspectul identificat ca Peter S. este "puternic bănuit de crimă, tentativă de omor împotriva a 20 de persoane şi incendiere ce a cauzat moartea".

Procurorii îl acuză că ar fi incendiat, cu ajutorul unui bidon de benzină, un centru care găzduia atunci 21 de persoane şi că a acţionat din cauza "convingerilor sale de extremă dreaptă şi rasiste".

Născut în 1971 şi originar din Saarlouis, Peter S. era o figură foarte cunoscută în mediile neonaziste din Saarland, scrie săptămânalul Der Spiegel.

Focul s-a extins de la casa scării în toată clădirea.

În timp ce 18 persoane au reuşit să se adăpostească, alte două au suferit fracturi sărind pe fereastră, iar un cetăţean din Ghana, Samuel Yeboah, a murit din cauza rănilor suferite în incendiu.

Peter S. fusese suspectat de la început că ar fi fost implicat în incendiul criminal, dar ancheta a fost abandonată zeci de ani din lipsa unor dovezi suficiente.

La acea vreme, anchetatorii i-au atribuit un "rol de lider" în cadrul acestui mediu extremist.

Potrivit anchetatorilor, el ar fi participat în 1996 la o demonstraţie a extremei drepte la care erau prezenţi viitori membri ai grupului neonazist NSU, responsabil pentru circa 10 asasinate în anii 2000, în principal străini.

Investigaţiile asupra incendiului din Saarlouis au fost reluate în aprilie 2020, în urma unor noi indicii.

Apartamentul suspectului a fost percheziţionat în special la începutul anului 2021, potrivit Der Spiegel.

La începutul anilor 1990, la scurt timp după căderea Zidului Berlinului, mai multe atacuri împotriva centrelor pentru solicitanţi de azil au fost comise în Germania, în special în fosta RDG.

Această creştere a xenofobiei a fost ilustrată în special de revoltele rasiste din Hoyerswerda, un oraş din Saxonia, în septembrie 1991, în timpul cărora aproximativ 500 de persoane au atacat un cămin de refugiaţi cu cocteiluri Molotov şi proiectile, făcând zeci de răniţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.