Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activista suedeză Greta Thunberg: 'Scoţia nu este un lider în combaterea schimbărilor climatice'

bbc.com
Greta Thunberg

Activista suedeză pentru mediu Greta Thunberg a declarat că nu împărtăşeşte opinia potrivit căreia Scoţia ar fi un lider în combaterea schimbărilor climatice, aşa cum susţine guvernul scoţian, informează DPA.

Tânăra activistă suedeză a dezvăluit că nu a decis deocamdată dacă va călători la conferinţa ONU pentru climă care va avea loc la Glasgow în luna noiembrie, însă va întreprinde acea călătorie dacă evenimentul va fi "considerat sigur şi democratic" - inclusiv prin asigurarea de către organizatori a faptului că participanţii din ţările sărace sunt vaccinaţi şi pot să călătorească.

Contactată de jurnaliştii de la BBC Scotland şi invitată să se pronunţe în legătură cu ipoteza conform căreia Scoţia ar fi liderul mondial în domeniul combaterii schimbărilor climatice, Greta Thunberg a răspuns astfel: "Nu... desigur, există unele ţări care fac mai multe decât altele, dar dacă privim lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, cred că pot să spun cu certitudine că nu există ţări - cel puţin nu în nordul global - care să se apropie măcar de lucrurile care ar trebui să fie făcute".

Legislaţia scoţiană privind schimbările climatice includ obiectivul atingerii pragului de zero emisii nete de carbon până în anul 2045, motiv pentru care Guvernul local a spus că Scoţia este "lider mondial" din acest punct de vedere, potrivit Agerpres.ro.

Activista suedeză, în vârstă de 18 ani, se declară totodată sceptică în privinţa noii alianţe a Guvernului scoţian cu partidul ecologist local, Scottish Greens, în urma căreia reprezentanţi ai unei formaţiuni ecologiste vor ajunge pentru prima dată la guvernare în Marea Britanie.

"Desigur că ar putea exista anumiţi politicieni care sunt doar ceva mai puţin răi decât ceilalţi. A fost o frază foarte răutăcioasă din partea mea, dar aţi prins ideea. E un semn de speranţă că oamenii doresc ceva care să fie "mai verde" - orice ar însemna acel ceva "verde" -, dar pentru a rezolva această problemă trebuie să folosim o abordare mult mai sistematizată", a spus activista suedeză.

Întrucât s-a întors la şcoală după un an sabatic în care a coordonat greve şcolare ale elevilor din lumea întreagă împotriva schimbărilor climatice, Greta Thunberg spune că data la care va începe Conferinţa ONU pentru climă va coincide cu o zi de cursuri şcolare şi că, dacă va decide totuşi să fie prezentă la Glasgow, va călători cu trenul.

Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021, cunoscută şi sub numele de COP 26, este cea de-a 26-a conferinţă organizată de ONU pentru combaterea schimbărilor climatice şi cel mai important eveniment de profil de la nivel mondial.

Evenimentul va avea loc la Glasgow între 1 şi 12 noiembrie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.