Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activişti ecologişti din mişcarea Ultima Generazione şi-au lipit mâinile de sculptura Laocoon

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam ecologisti protest

Capodopera sculpturii antice „Laocoon”, păstrată la muzeul Pio-Clementino din Vatican, ce reprezintă moartea tragică a preotului troian şi a celor doi fii ai săi, a fost vizată joi de doi activişti din grupul ecologist italian Ultima Generazione. Aceştia şi-au lipit palmele de baza ansamblului pentru a cere încetarea exploatării petrolului şi gazelor, potrivit news.ro.

Cei doi activişti au desfăşurat, în jurul orei 10.30, un banner roşu cu revendicările lor, spre surprinderea vizitatorilor muzeului situat în centrul Romei, relatează agenţia de presă italiană Ansa.

Forţele de securitate au închis iniţial sala publicului înainte de a-i aresta pe activişti şi pe însoţitorii acestora, confiscându-le, conform mişcării, telefoanele mobile.

Ca şi acţiunile anterioare desfăşurate în muzee de către activiştii Ultima Generazione, alegerea sculpturii „Laocoon” nu este întâmplătoare. „Statuia aminteşte de soarta tristă a preotului grec în încercarea de a se salva pe sine, pe copiii săi şi pe toţi cetăţenii”, a declarat Laura, o activistă, într-un comunicat publicat joi.

Laocoon încercase, în zadar, să-şi avertizeze semenii troieni de pericolul reprezentat de giganticul cal de lemn prezentat în faţa porţilor oraşului lor. Un strigăt de avertizare rămas fără răspuns. „Astăzi, mii de activişti trag un semnal de alarmă asupra climei, dar şi ei sunt ignoraţi şi reprimaţi”, notează mişcarea, care condamnă o „clasă guvernamentală mai atrasă de industria fosilă decât de interesul general”.

Luna trecută, Ultima Generazione a organizat prima acţiune la Galeriile Uffizi din Florenţa, în faţa celebrului tablou „Primavera” de Sandro Botticelli. Atunci, doi activişti şi-au lipit mâinile de geamul care protejează lucrarea, înainte de a fi arestaţi de carabinieri. Colectivul susţine că a consultat specialişti în restaurare pentru a se asigura că activiştii lor nu ar provoca nicio pagubă lucrării.

Non-violentă, mişcarea italiană aparţine reţelei militante internaţionale A22. Aceasta este reprezentată în Marea Britanie de grupul Just Stop Oil care, la începutul verii, a lansat acest nou mod de acţiune. Au fost efectuate mai multe acţiuni, în special la Galeria Naţională şi colecţia Courtauld, între sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.