Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activiștii de mediu, victorie istorică în Parlamentul European: regulament dur adoptat la Bruxelles împotriva deșeurilor și depozitelor ilegale

romanialibera.ro
deseuri plastic

Parlamentul European a votat marți, 17 ianuarie, un set de noi reguli pentru deșeurile din Uniune. Au fost 594 voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 43 de abțineri. Vlad Gheorghe, europarlamentar USR, a explicat ce înseamnă acest nou regulament.

„Fără gunoaie transportate și depozitate ilegal!

Această propunere de regulament re-confirmă dimensiunea transfrontalieră a infracțiunilor de mediu, unul dintre principalele motive pentru care susțin înființarea unui Procuror Verde European. Mai ales în tratamentul deșeurilor, care alături de tăierile ilegale și de braconarea speciilor protejate sunt unele dintre cele mai profitabile activități infracționale din lume. Avem nevoie de #GreenProsecutor care similar Parchetului condus de Laura Codruța Kövesi să poată ancheta rapid și conduce la sentințe definitive împotriva grupurilor de crimă organizată care nu țin cont de granițe sau jurisdicții ale statelor membre.

V-am arătat gropi de gunoi în Olt, în Suceava, în București - sunt peste tot în țară, primesc și de la voi multe mesaje cu mormane de gunoaie aruncate aiurea. Vă încurajez de fiecare dată să depuneți plângere documentată foto-video pentru că doar așa vom reuși să avem aer, sol și ape mai curate pentru noi și copiii noștri. Autoritățile nu știu, nu pot, dar mai ales nu vor să schimbe nimic din practicile total inadecvate și deseori ilegale prin care tratează deșeurile. Transporturile ilegale de gunoaie, arderile care ne umplu plămânii de substanțe periculoase, gropile ilegale nu pot fi stopate imediat de niciun regulament european câtă vreme la nivel local și național tolerăm persoanele, companiile, politicienii și partidele care continuă să le folosească pentru propria îmbogățire sau propriul interes”, transmite Vlad Gheorghe, pe pagina sa de Facebook.

Ce prevede regulamentul

  1. „Nu va mai fi permis transportul de gunoaie pentru depozitare sau neutralizare între statele membre UE decât în cazuri excepționale, principiul proximității fiind cel care va guverna tratamentul deșeurilor. Excepțiile se referă la posibilitatea statului membru UE de eliminare a deșeurilor într-o manieră care să nu fie doar viabilă din punct de vedere economic, ci să respecte și mediul și, atenție, sănătatea publică. Daca respectiva țară nu poate asigura aceste criterii, atunci și doar atunci va putea exporta deșeurile. De asemenea, este reglementat și exportul deșeurilor mai ales cele din plastic către țări terțe, din afara UE.
  2. Un sistem complet digitalizat - pentru trasabilitate și transparență - este prevăzut în forma votată azi, un sistem european care să fie conectat cu cele naționale pentru a limita infracțiunile.
  3. Foarte importantă este menționarea explicită a schemei prin care multe deșeuri ilegale ajung în România și în alte state UE ca materiale presupuse pentru reciclare, când de fapt sunt deșeuri care în final sunt fie arse, fie îngropate sau depozitate în feluri nocive mediului și periculoase pentru sănătate. Am cerut definirea strictă și diferențierea la nivelul UE a posibilelor materii prime în economia circulară de gunoaiele care trebuie eliminate, să nu mai existe posibilitatea ”deghizării” acestora în materii prime care să fie apoi depozitate sau arse ilegal în România sau în alte state UE care sunt destinație pentru deșeuri.
  4. Mai mult, există prevederi pentru impulsionarea economiei circulare - reciclarea și reutilizarea deșeurilor unde este posibil ca noi materii prime, cât și pentru inovații în ceea ce privește tratamentul deșeurilor. Documentul votat azi de Parlamentul European merge mai departe către negocierile din Consiliu, iar forma finală va apărea cel mai probabil spre finalul lui 2023”, a arătat oficialul român.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.