Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activiștii LGBT vor să schimbe radical societatea românească - Și-au lansat program politic cu 52 de revendicări

bbc.co.uk
gay lgbtq europride

Asociația MozaiQ, o organizație a comunității LGBT+ din România, a lansat "Indexul egalității", care detaliază 52 de solicitări politice pentru abordarea diferitelor probleme cu care se confruntă comunitatea LGBT+ din România. Aceste revendicări variază de la recunoașterea legală a cuplurilor homosexuale până la drepturile persoanelor transsexuale în domeniul legii, educației și sănătății. Documentul subliniază necesitatea unei intervenții cuprinzătoare din partea statului, precum și vulnerabilitatea și marginalizarea comunității din România. Inițiativa își propune să influențeze agendele politice, în special în anul electoral 2024, pentru a asigura tratament și reprezentare egală pentru comunitatea LGBT+.

„Venim în fața clasei politice și a societății, în acest super-an electoral, cu 52 de revendicări ale comunității LGBT+ pe teme diverse, de la recunoașterea legală a cuplurilor gay, la recunoașterea persoanelor transgender în fața legii, la domeniile educației sau sănătății. Drepturile LGBT+ reprezintă hârtia de turnesol a democrației românești, nu putem avea democrație fără drepturi LGBT+. Noi lansăm un apel public către partidele politice să includă în programele lor electorale parte din revendicările noastre, dacă nu chiar pe toate. Ne pregătim de alegeri, știm că va fi complicat, știm că discursul conservator este în creștere și domină scena politică, dar asta nu ne oprește să ne facem treaba și să ne servim comunitatea, spunând răspicat: și problemele noastre contează, suntem cetățeni care merităm să fim tratați cu respect de către stat, avem nevoie de reprezentare și de soluții la problemele noastre. Nu, nu plecăm nicăieri, nu dispărem în eter, suntem milioane de oameni care așteptăm o schimbare de la clasa politică în domeniul drepturilor LGBT” a declarat Vlad Viski, directorul executiv MozaiQ.

Activiștii LGBT susțin că documentul vine în întâmpinarea decidenților politici prin oferirea unui roadmap, a unei agende politice care să facă lumină cu privire la revendicările politice ale comunității LGBT+ din România. Indexul aduce 52 de revendicări pe mai multe capitole, de la viața de familie, la sănătate și educație. Acestea sunt rezultatul unor consultări extinse cu comunitatea LGBT+ din numeroase orașe din România și, prin urmare, reprezintă vocile comunității LGBT+, susțin inițiatorii.

Iată câteva dintre revendicările comunității LBGT+ din România:

2.Legalizarea parteneriatelor civile prin adoptarea Pl-x nr. 152/2019

5.Stabilirea, prin lege, a unui proces de schimbare a actelor de stare civilă pentru persoanele transgender, proces care să fie unitar, clar și predictibil, în acord cu cele mai înalte standarde la nivel internațional, respectiv dreptul la autodeterminare. Acest proces ar trebui să fie făcut pe cale administrativă, și nu printr-o hotărâre judecătorească.

10.Formarea continuă a angajaților direcțiilor de asistență socială și angajaților din sistemul public de stat.

16.Înăsprirea sancțiunilor Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării atunci când constată fapte de discriminare privind comunitatea LGBT+.

23.Asigurarea continuă a tratamentului pentru persoanele care trăiesc cu HIV pe perioade mai lungi de timp (3 luni în loc de lunar).

25.Eliminarea interdicției de a dona sânge pentru persoanele LGBT+ pe baza orientării sexuale și/sau identității de gen.

30.Scuze publice din partea statului român victimelor Articolului 200, reabilitarea acestora, ștergerea cazierelor acestora și inițierea unor discuții privind compensații pentru condamnări nedrepte.

34.Stabilirea unui grup de lucru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru unificarea jurisprudenței cazurilor cu tematică LGBT+. 38.Înființarea unui institut de cercetare pe tema orientării sexuale și identității de gen, aflat în subordinea Parlamentului.

Revendicările în domeniul educației:

45.Introducerea, în curricula școlară, în cadrul universităților de medicină și farmacie, a unor cursuri specifice p ri v ind tranziți a me d ic a l ă a persoanelor transgender.

46.Instruirea continuă a medicilor endocrinologi, psihiatri, ginecologi, urologi, infecționiști cu privire la chestiunimedicalespecifice persoanelor LGBT+(și specific transgender).

47.Introducerea, la scară largă, a educației pentru sănătate în școli și licee, pe baza unor standarde internaționale de bună practică și definirea curriculei pentru a fi adecvată vârstei de predare.

48.Formarea continuă a consilierilor școlari și terapeuților școlari pe tematica LGBT+.

49.Formarea continuă a profesorilor prin cursuri cu tematică LGBT+ despre termenii de bază în discuția despre diversitate de gen și LGBT+ ca identitate de gen, orientareromantică și sexuală, expresie de gen, norme de gen etc.

50.Introducerea, în curricula universitară, a unor cursuri privind istoria și cultura LGBT+.

51 . C omb a tere a b u l lyi n g - u l u i persoanelor LGBT+ în școli, licee și universități: facilități unisex în campusuri, afișarea de materiale (postere, bannere, etc.) în spațiile publice care susțin diversitatea LGBT+ , informarea periodică a studenților în legătură cu serviciile de sprijin și protecție de care pot beneficia persoanele LGBT+ care se confruntă cu hărțuire, discriminare, situații dificile cauzate de homofobie /transfobie, precum și în legătură cu sancțiunile / consecințele acestora.

52.Mecanisme și proceduri care le permit studenților LGBT+ și aliaților să raporteze agresiuni bazate pe homofobie și transfobie fără riscul de a fi persecutați și discriminați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.