Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activistul anti-apartheid Klaas De Jonge a decedat la vârsta de 85 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Activistul anti-apartheid olandez Klaas de Jonge, care s-a refugiat în ambasada Olandei din Pretoria timp de doi ani pentru a scăpa de regimul de apartheid din anii 1980, a murit vineri, la vârsta de 85 de ani, a informat presa olandeză, citată sâmbătă de AFP.

El suferea de cancer de prostată în stadiu avansat şi a murit după o sinucidere asistată, înconjurat de familie şi prieteni, au informat ziarele NRC şi De Volkskrant, potrivit Agerpres.

De profesie antropolog, De Jonge a devenit cunoscut în 1985, când a fost arestat în Africa de Sud de poliţie în timp ce făcea contrabandă cu arme pentru Congresul Naţional African (ANC), o mişcare anti-apartheid interzisă la acea vreme.

El a reuşit, înşelând poliţia, să ajungă la Ambasada Olandei, alergând spre intrarea reprezentanţei diplomatice şi strigând: "Sunt deţinut politic, cetăţean olandez, sunt Klaas de Jonge".

Cu toate acestea, el a fost reţinut de poliţişti în civil şi aruncat în închisoare.

Însă acest incident a provocat tensiuni puternice între cele două ţări. Iar regimul de apartheid s-a văzut nevoit să-l ducă înapoi la ambasadă. Klaas de Jonge a petrecut un total de 26 de luni acolo.

Potrivit relatărilor, De Jonge cânta adesea melodia "Free Nelson Mandela", un omagiu adus cunoscutului luptător anti-apartheid, în timp ce făcea cu mâna trecătorilor de la fereastră.

I s-a permis să se întoarcă în Olanda în 1987, în urma unui schimb de prizonieri, şi a rămas activ în mişcarea anti-apartheid olandeză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.