Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activistul pentru independenţă din Edward Leung a fost eliberat din închisoare (Hong Kong)

Agerpres
Edward Leung

Activistul pentru independenţă din Hong Kong, Edward Leung, care a inventat sloganul marii mişcări pentru democraţie din 2019, a fost eliberat miercuri din închisoare după aproape patru ani de detenţie, transmite AFP preluat de agerpres.

"Departamentul serviciilor penitenciare a organizat eliberarea prizonierului în cauză din închisoarea Shek Pik la primele ore ale dimineţii" de miercuri, a anunţat departamentul într-un e-mail.

Edward Leung, în vârstă de 30 de ani, era o stea în ascensiune pe scena politică când mişcarea de independenţă a început să se facă auzită în 2016. Dar ascensiunea sa s-a oprit brusc în 2018, când a fost închis pentru revoltă şi agresiune faţă de poliţie în timpul unui protest din 2016 în care protestatarii au aruncat cu cărămizi şi au ars cauciucuri.

Leung şi-a ispăşit pedepsa într-o închisoare de înaltă securitate. Între timp, sloganul său de campanie,"Hong Kong liber, revoluţia timpului nostru", a căpătat notorietate după ce protestatarii pro-democraţie l-au preluat în 2019 la mitingurile împotriva guvernării autoritare a Chinei.

Sloganul, omniprezent în timpul mitingurilor pro-democraţie uriaşe, uneori violente, care au zguduit oraşul, a fost interzis anul trecut în temeiul noii legi privind securitatea naţională pe care Beijingul a impus-o în Hong Kong pentru a suprima disidenţa.

Miercuri, în jurul orei 5:45 (21:45 GMT marţi), Leung a anunţat pe reţelele de socializare că şi-a reîntâlnit familia."După patru ani, vreau să profit de acest timp preţios pe care îl am cu familia şi să revin la o viaţă normală. Aş dori să-mi exprim sincera mulţumire pentru atenţia voastră", a scris el.

A adăugat că şi-a dorit "să rămână în afara reflectoarelor şi să nu mai folosească reţelele de socializare", fiind obligat prin lege să facă acest lucru pentru că rămâne sub supraveghere.
Familia sa a cerut marţi ca oamenii să nu vină la închisoare pentru momentul eliberării.

În urmă cu câteva săptămâni, surse guvernamentale au declarat presei locale că activistul va fi "probabil supravegheat", autorităţile fiind conştiente de influenţa sa asupra taberei independentiste, care acum este foarte slăbită.

Născut în 1991 în Wuhan, Edward Leung a fost printre primii care au cerut independenţa Hong Kong-ului, o fostă colonie britanică care a revenită în cadrul Chinei în 1997.

Ideile sale au devenit populare mai ales în rândul tinerilor din acest teritoriul semiautonom după eşecul mişcării Occupy din 2014, când poliţia a evacuat protestatarii, utilizând forţa, după 79 de zile de sit-in fără violenţe.

După ce a studiat filosofie şi ştiinţe politice, s-a alăturat mişcării de independenţă Hong Kong Indigenous, al cărei purtător de cuvânt a devenit. A fost primul candidat independentist care a candida la alegerile legislative din 2016. Nu a câştigat, dar a obţinut peste 66.000 de voturi, ceea ce indica un sprijin din ce în ce mai mare pentru o mişcare cândva marginală.

Edward Leung a păstrat tăcerea în cea mai mare parte a detenţiei sale, cu excepţia lunii iulie 2019 când, după violenţe, a scris o scrisoare în care le-a cerut protestatarilor să nu fie orbiţi de ură.

În prezent, conform legii securităţii naţionale care a intrat în vigoare în 2020 în Hong Kong, solicitarea independenţei se pedepseşte cu închisoare, de la zece ani la închisoare pe viaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.