Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activitatea comercială din zona euro s-a prăbuşit într-un ritm fără precedent

zona euro

Activitatea comercială a firmelor din zona euro s-a prăbuşit la un nivel record în luna martie din cauza măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului, potrivit unui indicator economic larg urmărit care oferă date preliminare despre impactul Covid-19 în economie, scrie marţi Financial Times, potrivit Mediafax.

Criza de sănătate publică s-a transformat rapid într-o criză economică în Europa, iar asta reiese din indicatorul compus Purchasing Manager's Index (PMI) al IHS Markit pentru zona euro care s-a prăbuşit mai bine de 20 de puncte în luna martie la un nivel fără precedent de 31,4 puncte, de la 51,6 puncte în luna precedentă. Aceasta este cea mai mică citire de cât au început să se compileze astfel de date în finalul anilor 1990.

„Activitatea comercială în întreaga zonă euro a suferit în martie un colaps de proporţii mult peste cel văzut la vârful crizei financiare globale. Scăderi abrupte au fost observate în Franţa, Germania şi tot restul zonei euro pe măsură ce guvernele au luat măsuri din ce în ce mai dure pentru a limita răspândirea coronavirusului", a precizat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.

Indicele PMI pentru sectorul de servicii s-a prăbuşit la 28,4 puncte în martie de la o citire de 52,6 puncte în februarie. Nivelul din martie este cel mai redus înregistrat vreodată şi indică o închidere aproape complete a economiei europene.

Sectorul manufacturier s-a contractat într-un nivel mai lent, indicele corespunzător fiind înregistrat la un nivel de 44,8 puncte, cel mai redus de la criza financiară încoace. O citire peste nivelul de 50 de puncte indică o expansiune a activităţii, în timp ce o valoare sub 50 arată contracţie. Indicele compus PMI include atât sectorul de servicii cât şi pe cel manufacturier.

PMI-urile preliminare oferă primele perspective despre efectele închiderii parţiale şi controlate a economiilor. O problemă majoră însă o reprezintă faptul că indicatorii au fost compilaţi pe baza unor răspunsuri colective din mediul de afaceri colectate în perioada 12-23 martie, înainte ca întreg continentul european să fie "sigilat". Asta înseamnă că există posibilitatea ca impactul economic din luna martie să fie subestimat, iar datele pe luna aprilie să fie şi mai slabe.

În Marea Britanie a fost consemnată o evoluţie similară, activitatea comercială marcând o contracţie în ritm record. Sectorul de servicii a coborât abrupt la o citire de 35,7 puncte în martie de la 53,2 puncte în luna februarie, cea mai redusă valoare de când sunt compilate date în această formă.

Problema statistică se aplică şi pentru economia Regatului Unit, în contextul în care PMI-urile au fost compilate înainte de decizia guvernului Johnson de închidere a restaurantelor, barurilor şi altor activităţi de divertisment, precum şi înainte de închiderea tuturor magazinelor non-esenţiale începând cu data de 20 martie. Sectorul de servicii reprezintă circa 80% din economia Marii Britanii.

Indicele compus PMI din Marea Britanie, ce include şi sectorul manufacturier, a consemnat o valoare de 37,1 puncte în martie, cea mai mică din istorie, în scădere de la 53 de puncte în luna anterioară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.