Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actrița Rodica Popescu Bitănescu și regizorul Andrei Șerban au fost propuși cetățeni de onoare ai Capitalei

www.antena3.ro
Gabriela Firea Rodica Popescu Bitănescu

Actrița Rodica Popescu Bitănescu și regizorul Andrei Șerban au fost propuși pentru a fi cetățeni de onoare ai Bucureștiului, pentru cariera remarcabilă în teatru, film și regie, hotărârea urmând să fie votată în ședința CGMB de joi, potrivit Mediafax.

Consilierii din cadrul Consiliului General al Municipiului București (CMGB) vor decide, joi, asupra proiectului de decernare a titlului de cetățean de onoare al Capitalei actriței Rodica Popescu Bitănescu, pentru cariera pe care a avut-o în teatru și film.

„Rodica Popescu Bitănescu a jucat în numeroase comedii la Teatrul Național I. L. Caragiale. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie București, promoția 1960, clasa A. Pop Marțian. (...) A făcut roluri remarcabile pe scena naționalului bucureștean, printre acestea aflându-se personajul Lucetta – în , Manuela – , Calipsița - (...). După anul 1990 Rodica Popescu-Bitănescu a fost apreciată, la Teatrul Național București în rolurile Dabby Briant, Reverendul Johnson – Cine are nevoie de teatru, Lucy, în , Olga, în (...), a colaborat cu Teatrul Barbu Delavrancea (...). În anul 1975, Rodica Popescu Bitănescu debuta în film, în , alte roluri realizate de aceasta pentru marele ecran fiind , , , , (...). A jucat și în seriale de televiziune”, scrie în raportul de specialitate ce însoțește proiectul pentru decernarea titlului de cetățean de onoare actriței Rodica Popescu Bitănescu.

Citește și: Filmul 'Maleficent: Mistress of Evil' revine în fruntea box office-ului românesc

Actrița a primit numeroase premii de-a lungul carierei. În 2009, în cadrul manifestării „Zilele Bucureștiului, s-a numărat printre cele 55 de personalități ale Capitalei care au primit diploma „In Honoris”, iar în 2016 a primit o stea pe Aleea Celebrităților și Placheta orașului București din partea Primăriei Capitalei.

De asemenea, consilierii generali vor decide, joi, și asupra proiectului de decernare a titlului de cetățean de onoare al Capitalei regizorului Andrei Șerban, considerat, de personalitățile în domeniu, unul dintre cei mai importanți regizori români din a doua jumătate a secolului 20.

„Andrei Șerban este considerat, de personalitățile în domeniu, unul dintre cei mai importanți regizori români din a doua jumătate a secolului 20, manifestând o extraordinară capacitate de a surprinde viziuni, un creator liber, pornit întotdeauna să abordeze o piesă cu toată inventivitatea. Un artist de excepție care a pus în valoare personaje cu o deosebită originalitate și îndrăzneală, a reușit să pună în scenă spectacole de teatru și operă în 39 de țări, fiind un ambasador pe care România îl apreciază la adevărata valoare”, se arată în raportul care însoțește proiectul.

Andrei Șerban este născut în 1943, în București, din mamă grecoaică și tată ardelean și a început cariera în teatru în clasa a șaptea, când a regizat „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale, apoi, în clasa a noua, „Năpasta”, unde a jucat rolul lui Ion Nebunul. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru și Cinematografie din București, secția Regie, clasa Radu Penciulescu.

A primit numeroase premii, distincții și onoruri atât în țară cât și în străinătate. În 2008 a primit Ordinul Steaua României în Grad de Mare Cruce, la Paris, distincția fiindu-i înmânată de ambasadorul României de atunci, Teodor Banconschi. Este cetățean de onoare al Iașului, titlu acordat în 2005.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.