Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actualul primar, un magistrat, un fotbalist, un medic, un actor, în cursa pentru Primăria Buzău

Inquam Photos / Octav Ganea
alegeri vot

Nouă buzoieni s-au înscris în lupta pentru câştigarea fotoliului de primar iar alţi cinci se luptă pentru şefia Consiliului Judeţean la alegerile de duminică 27 septembrie. Printre aceştia se află un magistrat, un fotbalist, un medic, un actor, dar si doi deputaţi, anunță news.ro.

În cursa pentru câştigarea fotoliului de primar al municipiului Buzău se s-au înscris 9 candidaţi : este vorba despre primarul în funcţie, inginerul Constantin Toma (PSD), Constantin Florescu(PMP), Adrian Zoican(PNL), Constantin Ionescu (PRO România),Marius Vlăsceanu(ADER), Cosmin Dinu(AUR), Petrică Irinel Cârstea(USR-PLUS) şi Gheorghe Vlase (RE:START România)

Cele mai mari şanse le are actualul primar Constantin Toma.

De profesie inginer, Toma este primar din anul 2016, dar a fost şi senator între 2000-2004. După ce a ieşit din politică, în 2004, Toma a fost unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din România fiind cotat în Top 300 cu afaceri în domeniul industriei, agriculturii sau turismului, afaceri care au intrat rând pe rând în insolvenţă şi apoi în faliment. La preluarea mandatului de primar, Toma înregistra ,în nume propriu datorii de zeci de milioane de lei la bănci după ce ar fi girat în nume propriu împrumuturile contractate de firmele sale care au falimentat. Mai mult, în timpul mandatului sau salariul i-a fost poprit în urma solicitării mai multor unităţi bancare care voiau să îşi recupereze datoriile.

Citește și: Video Romică Țociu și Cornel Palade o umilesc pe Clotilde Armand: Domne, n-o ajută fața, dar e talentată rău

PNL aruncă în cursa pentru Primăria Buzău chiar pe şeful Unităţii de Primiri Urgenţe, medicul Adrian Zoican.

Zoican este membru PNL de mai mulţi ani şi a hotărât să intre în cursa pentru Primăria municipiului Buzău în ciuda numeroaselor opinii care îi recomandă să rămână la profesia sa şi să facă tot ce este posibil pentru ca buzoienii să nu mai aştepte ore întregi pentru o prezentare la UPU.

Zoican a declarat într-un interviu în presa locală că, dacă va fi ale primar, competenţele sale medicale nu vor avea de suferit întrucât în specialitatea sa, medicina de urgenţă, nu este ca în chirurgie, să îţi „pierzi mâna dacă nu o practici”.

Constantin Florescu, candidatul PMP la funcţia de primar, este fost magistrat şi preşedinte al Tribunalului Buzău.

În anul 2016 a deschis lista consilierilor municipali PSD fiind considerat un om de bază al actualului primar, dată fiind experienţa sa juridică. El a fost exclus din PSD la începutul anului 2020 după ce de mai multă vreme a început să se opună proiectelor iniţiate de Constantin Toma pe care le considera ilegale sau la limita legalităţii şi a refuzat să mai voteze cum îi cerea partidul. Ulterior, în primăvară, s-a înscris în PMP şi a fost desemnat candidat al acestei formaţiuni la Primăria Buzău.

Constantin Ionescu este inginer în cadrul Companiei de Apă Buzău şi este candidatul propus de Pro România pentru Primăria municipiului reşedinţă de judeţ. Constantin Ionescu a fost viceprimar PDL între 2004-2008, după care a fost preşedinte al organizaţiei municipale a PNL, însă în 2012, în contextul creării USL, a fost preferat primarul PSD aflat în funcţie. Înainte de alegerile din 2016, pentru că nu a fost desemnat candidat al PNL, a părăsit partidul şi a candidat independent clasându-se pe locul al treilea, la distanţă de câteva voturi de candidatul PNL. A prins însă un loc în Consiliul Local Buzău iar ulterior a revenit în PNL preluând şefia organizaţiei municipale până la începutul anului 2020, când a fost cooptat în Pro România care l-a desemnat şi candidat.

Citește și: Ieșire dură a lui Marcel Ciolacu: Peneliștii și-au bătut joc de oameni

Candidatul ALDE pentru funcţia de primar al Buzăului este fostul internaţional Ion Viorel.

Ion Viorel a jucat în tinereţe la Gloria Buzău,Steaua şi Oţelul Galaţi dar şi în Germania. A fost antrenor al Gloriei Buzău, pe care a dus-o în divizia A în anul 2007. A mai cochetat cu politica candidând la funcţia de primar însă nu a obţinut decât posturi de consilier local din partea PDL şi PSRO. Cariera sa sportivă a fost umbrită în anul 2016 când a fost singurul antrenor din România condamnat pentru blaturi alături de alţi doi antrenori şi 14 jucători care au primit însumat 14 ani şi 6 luni de suspendare şi amenzi de 213.000 de euro. Ion Viorel, alături de antrenorii Marian Roşu şi Romeo Bunică, au primit cele mai mari sancţiuni, respectiv suspendarea pentru 2 ani din orice activitate fotbalistică şi plata unei amenzi de 200.000 de lei fiecare pentru 10 meciuri pe care le-ar fi trucat pentru a obţine avantaje materiale la casele de pariuri.

Cosmin Dinu, candidatul Alianţei pentru Unirea Românilor este de profesie actor şi are doar 25 de ani. A absolvit UNATC în anul 2017 şi este profesor în cadrul Liceului de Arte Margareta Sterian din Buzău.

Irinel Cîrstea candidatul USR-PLUS la funcţia de primar este, potrivit propriilor declaraţii, absolvent de Agronomie însă nici colegii de partid nu ştiu că acesta ar avea vreo ocupaţie.

Tot pentru Primăria Buzău mai candidează Marius Vlăsceanu, din partea ADER,sudor, şi un antreprenor, Gheorghe Vlase din partea RE:START România.

În cursa pentru Consiliul Judeţean Buzău sunt înscrişi 5 candidaţi actual preşedinte Petre Emanoil Neagu(Alianţa PSD-PRO Buzău), Cristinel Romanescu(PNL), Adrian Mocanu(PMP), George Sava(ALDE) şi Ionică Ştefan Gabriel(USR-PLUS).

Actualul Preşedinte al Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu este de profesie economist şi candidează pentru al doilea mandat. Neagu are o vastă experienţă în administraţia locală fiind pe rând consilier judeţean din 2000, vicepreşedinte al CJ 2008-2012 şi 2012-2016 din care jumătate de mandat cu atribuţii de preşedinte după arestarea lui Cristi Bîgiu pentru fapte de corupţie. Cu toate că are cele mai mari şanse în ultimul mandat 2016-2020 reuşind atragerea pentru judeţ a numeroase proiecte cu fonduri europene ce situează judeţul Buzău pe locul VII la nivel naţional, Neagu a ales să facă o alianţă cu Pro România pentru Consiliul Judeţean. Astfel, PRO-România a hotărât să nu îşi mai desemneze candidat propriu la şefia CJ Buzău solicitând în schimb un post de vicepreşedinte al CJ pentru fostul prefect al judeţului Buzău, Carmen Ichim.

Candidatul PNL, Cristinel Romanescu, este deputat PNL din anul 2016, preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Buzău, preşedinte al Federaţiei Române de Tenis de masă, fost vicepreşedinte al Federaţiei Europene de Tenis de Masă şi în prezent membru în comitetul director al forului european.

Romanescu a fost doar membru PNL din anul 2008 când şi-a încercat şansele pentru un mandat de primar dar nu a reuşit să obţină decât un post de consilier local. Din anul 2012 a fost vicepreşedinte al CJ până în anul 2016 când a fost ales deputat.

Citește și: EXCLUSIV Nicușor Dan, pe felie cu ‘Garda Veche’ a lui Ion Iliescu! A comandat 500.000 de broșuri de la firma unui fost deputat PDSR

Candidatul ALDE,George Sava este de profesie jurist şi este fostul secretar general al ministerului Agriculturii în mandatul lui Petre Daea. A fost prefect de Buzău susţinut de PSD după care a fost numit Secretar General al Ministerului Agriculturii. Din 2020 a trecu la ALDE de unde candidează pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Adrian Mocanu este candidatul PMP pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, funcţie care a fost deţinută şi de tatăl său care a fost condamnat pentru numeroase nereguli şi fapte de corupţie pe perioada cât a condus Consiliul Judeţean Buzău.

Adrian Mocanu este deputat la al treilea mandat şi a fost probabil membru al tuturor partidelor aflate la putere. Primul mandat de deputat l-a obţinut pe liste PSD pe vremea când tatăl său conducea Consiliul Judeţean Buzău, apoi a fost membru UNPR, PSRO, PMP, ALDE, de unde a revenit în PMP în primăvara lui 2020. Adrian Mocanu s-a făcut cunoscut în primul mandat prin completarea unei declaraţii de avere cu numeroase greşeli de scriere şi printr-o serie de interviuri în presa naţională care au scos la iveală slaba sa pregătire.

Candidatul USR-PLUS, Ionică Stefan Gabriel este nou intrat în politică şi este proprietarul unei săli de fitnes.

Candidaturi inedite pe listele de consilieri

În ceea ce priveşte listele cu consilieri locali şi judeţeni de la Buzău sunt şi candidaţi cu ocupaţii mai puţin obişnuite. Pe lista de consilieri PSD de la municipiul Buzău se regăseşte pentru un al doilea mandat un realizator si DJ radio-Florin Artene şi mai nou un bucătar, chef Cristian Dobre(Cristi ICE). De asemenea pe lista consilierilor judeţeni a PSD se află muzicianul Georgian Mărgărit cel care a obţinut în anul 2016 locul 2 la selecţia naţională a Eurovision şi al cărui tată, Marian Mărgărit, primar în comuna Boldu, scrie versuri şi melodii pentru Fuego. Nu în ultimul rând pe lista de consilieri judeţeni propusă de ALDE se regăseşte o tânără surdo-mută absolventă de jurnalism Nechifor Nicoleta Monica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.