Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actul normativ care modifică prevederi ale legii privind sistemul asigurărilor de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, promulgat

calculator somaj tehnic
somaj tehnic

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 101/2021 pentru modificarea art. 5 pct. IV4 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, informează Administraţia Prezidenţială. Legea extinde grupa de vârstă menţionată în definiţia tânărului NEET, după cum urmează: persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională, potrivit news.ro.

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2021, care prevede modificarea art. 5 pct. IV 4 din Legea nr. 76/2002, în sensul extinderii grupei de vârstă menţionate în definiţia tânărului NEET, după cum urmează: persoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională.

De asemenea, legea promulgată de către şeful statului intervine asupra Legii 416/2001, principalele modificări fiind:

- menţinerea acordării ajutorului social pentru o perioadă de 6 luni de la data încadrării în muncă a persoanei apte de muncă beneficiară de ajutor social, cu condiţia încheierii unui raport de muncă/raport de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 24 luni.

- reglementarea ca obligaţie a persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din 6 in 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitaţi de aceasta, pentru stimularea angajării. Neprezentarea la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă şi va conduce la încetarea ajutorului social şi posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni;

- introducerea unor prevederi referitoare la posibilitatea depunerii şi înregistrării electronice a solicitărilor, cererilor şi documentelor doveditoare;

- includerea de prevederi referitoare la înscrierea persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social în programul educaţional de tip „A doua şansă”, la recomandarea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele şcolare;

- includerea de prevederi referitoare la decontarea transportului pentru persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social care urmează cursurile programului ” a doua şansă” , la o distanţă mai mare de 5 km faţă de locuinţă.

- sancţionarea primarului, precum şi a personalului serviciului public de asistenţă socială pentru neefectuarea anchetei sociale din 6 în 6 luni, în condiţiile legii.

Pe 25 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege.

Preşedintele Iohannis a mai promulgat, vineri, legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transporturilor rutiere. Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.12/2022, prin care se propune modificarea şi completarea unor acte normative în scopul transpunerii Directivei (UE) 2020/1057 a Parlamentului European şi a Consiliului din 15 iulie 2020 de stabilire a unor norme specifice cu privire la Directiva 96/71/CE şi la Directiva 2014/67/UE privind detaşarea conducătorilor auto în sectorul transportului rutier şi de modificare a Directivei 2006/22/CE în ceea ce priveşte cerinţele de control şi a Regulamentului (UE) nr.1024/2012.

De asemenea, şeful statului a promulgat  legea privind completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 241/2005, în scopul transpunerii dispoziţiilor art.3 alin.(2) lit.d) din Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal.

Totodată, şeful statului a mai promulgat legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 149/2022 privind unele măsuri pentru participarea României la Fondul Alianţei Nord-Atlantice de Inovare. Actul normativ vizează regimul juridic general al participării României la Fondul NATO de Inovare.

Preşedintele României a promulgat şi legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 146/2022 pentru modificarea şi completarea art. 19 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Actul normativ mai sus menţionat stabileşte cadrul instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, reglementând inclusiv modalitatea şi termenele privind schimbul valutar al sumelor aferente prefinanţării în cuantum de 13% din asistenţa financiară nerambursabilă şi al tranşelor primite în conformitate cu Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării planului de redresare şi rezilienţă al României şi cu Regulamentul (UE) nr. 241/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.