Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ACUZAȚII EXTREME ale ministrului Sănătății: Fapte penale în 4 spitale, vor fi sesizate autoritățile

breaking news stiripesurse.ro

La Agenția Națională de Transplant au fost descoperite mai multe nereguli, în urma verificărilor Corpului de Control al Ministerului Sănătății. Din patru spitale acreditate pe care le-au verificat inspectorii, la toate au fost descoperite nereguli.

Cele patru unități verificate, care au fost acreditate pentru transplant, deși nu îndeplineau condițiile minime, sunt spitalele județene din Brăila, Alba Iulia, Ploiești și Reșița.

Citește și: A fost creată, în laborator, PRIMA INIMĂ care bate

”Niciun centru nu dispunea de măsurile necesare. Brăila, Alba Iulia, Ploiești și Reșița sunt spitalele cu nereguli.Am găsit nereguli în derularea unui program european.

În urma acestui control vor fi sesizate toate organele abilitate pentru posibile fapte de natură penală, fals și uz de fals și în legătură cu modul de acreditare a unităților sanitare pentru desfășurarea activităților în domeniul transplantului. Cerem o evaluare de către ANT a tuturor dosarelor de acreditare pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de acreditare și întreprinderea măsurilor necesare pentru retragerea acreditării unităților sanitare care nu îndeplinesc condițiile conform Ordinului ministrului Sănătății 860 din 2013.Solicităm modificarea Consiliului Științific al ANT, având în vedere faptul că acesta este nefuncțional. Se vor face în regim de urgență diligențele necesare pentru aprobarea, prin ordin de ministru, a modului de alocare la nivel național a grefoanelor de organe, țesuturi și celule.

În legătură cu acreditarea centrelor unde ar trebui să se facă prelevarea de organe — Corpul de control a verificat prin sondaj patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe. În toate cele patru cazuri a găsit nereguli majore. Este vorba de spitalele județene de urgență din Brăila, Alba Iulia, Ploiești și Reșița. Corpul de control a constatat că Agenția Națională de Transplant a acreditat spitalele pentru transplant, deși acestea nu îndeplineau criteriile minime de activitate pentru prelevarea de organe. Niciuna dintre aceste unități sanitare nu deținea aparatura necesară declarării morții cerebrale. Motiv pentru care, la nivelul unităților sanitare, nu s-a desfășurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent.

A fost încălcată Legea 95/2006 care prevede că ANT gestionează registrele naționale prin care să asigure monitorizarea continuă a activității de transplant, a activităților centrelor de prelevare și a centrelor de transplant. În lipsa acestor registre, fiecare spital întocmește listele proprii, iar acestea nu sunt integrate la nivel național.

Am decis să trimitem raportul către Agenția Națională de Integritate pentru verificarea existenței unui posibil conflict de interese și a unei posibile stări de incompatibilitate. (...) Există suspiciuni în legătură cu modul în care au fost cheltuiți banii publici. Avem dubii serioase legate de modul în care s-a făcut activitatea de coordonare a transplantului, având în vedere că ANT și-a pierdut o parte din atribuții privind această activitate, atribuții care au fost trecute către Serviciul de Ambulanță București — Ilfov. (...) Mai mult decât atât, SABIF ar fi trebuit să fie acreditat pentru a putea desfășura activități în domeniul transplantului.

La Spitalul 'Sfânta Maria', unde știm cu toții că a fost realizat transplantul de ficat, nu s-a mai realizat niciun transplant hepatic de câteva luni bune, din informațiile noastre, din luna mai. Am solicitat acceptul Primăriei București de a permite Corpului de control să verifice funcționarea Spitalului 'Sfânta Maria', în speță modul în care s-au făcut achizițiile. Dacă doamna nu are nimic de ascuns, îi invit să facă un act de transparență. În câteva săptămâni toate spitale vor obligate să îl facă — și anume să publice lista contractelor încheiate de Spitalul 'Sfânta Maria' cu firmele care au furnizat echipamente în cursul anului 2015 în special.”, a  spus Voiculescu.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, anunță că a depistat fapte de natură penală și va sesiza organele în drept.

Au existat și nereguli în ceea ce privește cheltuirea banilor publici. De exemplu, un contract a fost semnat de un șofer, care avea și jumătate de normă la departamentul de achiziții, dar care a declarat că nu a înțeles ce a semnat, a spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Citește și: New York Times scrie despre cum a ajuns Adrian Ghenie să câștige atât de mulți bani din picturile sale

De asemenea, în urma controlului a fost sesizată și Agenția Națională de Integritate, în privința unui posibil conflict de interese.

Ministrul a vorbit și despre neregulile descoperite la spitalul Sfânta Maria din Capitală, despre care ministrul spunea recent că a fost acreditat pentru transplant pulmonar fără să aibă în componenţă un departament de pneumologie.

El a făcut un apel la primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, să facă publice contractele de achiziții de echipamente ale acestui spital, în condițiile în care unitatea a primit finanțări substanțiale, anunță digi24.ro.

Citește și: GAFĂ PORNO la TV: A lăsat-o pe o prezentatoare în sânii goi / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.