Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații GRAVE ale Rusiei: Pe ce țări pun Statele Unite PRESIUNE pentru a le atrage în NATO

sua rusia

Directorul Departamentului pentru cooperare europeană din cadrul Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Andrei Kelin, consideră că Statele Unite ale Americii recurg la presiuni politice pentru a "atrage" ţările din Balcani în NATO, relatează luni agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti.

În prezent, eforturile Washingtonului vizează "să stăpânească complet Balcanii de Vest şi, după Muntenegru, să atragă şi alte ţări pe orbita sa", a declarat înaltul responsabil rus într-un interviu agenţiei de presă menţionate.

Citește și: Phenianul tremură! SUA și Coreea de Sud au scos artileria GREA: Aliații au detașat zeci de mii de militari și cele mai tari avioane de luptă

Diplomatul rus a subliniat că, pe lângă presiunea politică, Statele Unite intervin în afacerile interne ale altor state, încălcând "principiile de la Helsinki".

În iunie, Muntenegru a devenit oficial al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

"Nu privim cu calm aceste evoluţii, pentru că orice val de extindere a NATO, mai ales în condiţii de relaţii deteriorate, aşa cum sunt ele acum, reprezintă un factor suplimentar de complicaţii în materie de securitate europeană", a subliniat Kelin, conform Agerpres.

El a mai spus că Moscova va lua măsuri adecvate ca răspuns la desfăşurarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa, în special în Polonia. Kelin susţine că "eforturile SUA şi NATO de a implementa un sistem de apărare antirachetă reprezintă un factor distructiv major care subminează stabilitatea în Europa".

După acordul încheiat între Iran şi marile puteri cu privire la programul nuclear al acestuia în 2015, "pretextele imaginare privind crearea pe etape a scutului antirachetă ce fuseseră utilizate înainte de americani au dispărut, iar acum este clar că nu Iranul era motivul pentru crearea sistemului de apărare antirachetă", a spus responsabilul diplomatic rus.

Citește și: SUA, amenințări URIAȘE pentru Coreea de Nord: 'Spectrul unui RĂZBOI se apropie'

În afară de sistemul de apărare european, la nivel naţional, Polonia doreşte să creeze aşa-numitul "Shield of Poland", care ar putea fi integrat în sistemul internaţional antirachetă, potrivit acestuia.

Moscova a avertizat în repetate rânduri că extinderea NATO şi instalarea unui sistem antirachetă în Europa obligă Rusia să reacţioneze, scrie RIA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.