Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații grave la adresa SRI: 'Proiectul va avea alt scop decât cel declarat inițial, e ilegal'

SRI

Câteva ONG-uri acuză SRI că pune la cale un Big Brother, un sistem informatic cu bani europeni. Acesta ar avea, conform acestor organizații, un potential de supraveghere generalizata a intregii populatii. Ei susțin că nu e prevazuta nicio masura de limitare a accesului SRI sau al altor institutii publice la datele personale colectate si integrate in acest sistem. SRI a dat un răspuns și a declarată că scopul acestui sistem nu e acela de supraveghere, ci de colaborare instituțională.

Numai că una dintre ONG-uri, Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI), continuă seria acuzațiilor grave și consideră că ”proiectul va avea alt scop decât cel declarat inițial, e ilegal”.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Zeci de răniți la un concert al lui Snoop Dogg și Wiz Khalifa

APTI lansează o întrebare de bază: ”problema și întrebarea cheie rămâne: Face SRI copii după bazele de date ale acelor instituții?”. Asociația consideră că ”răspunsul din caietul de sarcini și interpretarea comunicatului SRI pare pozitiv. În acest context, această "mega-baza-de-date" ar fi o mină de aur pentru SRI și alte instituții în care vor putea căuta orice și oricând fără a fi ținuți de mandate de la judecători sau alte bariere procedurale.”.

În plus, specialiștii de la APTI cred că ”răspunsul dovedește însă că proiectul SRI va avea alt scop decât cel declarat inițial (ceea ce este ilegal din punct de vedere al procesării datelor personale). Ceea ce nu spune SRI este faptul că MFP nu poate să aiba acces direct la datele MAI, acest lucru fiind deja declarat ilegal de către Curtea Europeană de Justiție în cazul Bara vs. CNAS&ANAF (C201-14), ca urmare a interpretării Directivei 95/46/EC și a Legii 677/2001 privind protecția datelor cu caracter personal.

Citește și: S-a aflat cel mai mare SECRET al Bisericii: Ce pasaje a scos din Biblie

Deci practic sistemul SII Analytics "va dribla" legea.”, se arată într-o poziție publică a APTI.

În plus, ONG-ul spune că SRI a avut un motiv atunci când, în comunicatul său, nu a vrut să precizeze legile la care face referire.

”Aceasta este o eroare prin informare incompletă. Dacă SRI ar fi menționat legea în vigoare ca fiind 677/2001, i-am fi întrebat de respectarea principiilor datelor personale (datele au fost colectate într-un scop, de ce le folosiți în al scop?), unde este analiza de impact asupra datelor personale, cine este auditorul extern al sistemului, cine face analiza tehnică a sistemului, de unde vom ști că jurnalul de log-uri este corect, etc? Dar în mod intenționat SRI nu menționează această lege (ci preferă termenul vag de "legislație în vigoare"), pentru că ei consideră că nu li se aplică lor. Deci datelor cetățenilor nu sunt protejate nicicum, pentru că autoritățile competente nu pot să îi verifice.”, adaugă cei de la APTI.

Citește și: Cel mai frumos drum din lume se transformă în cel mai aglomerat

Punctual, Asociatia pentru Tehnologie si Internet adresează următoarele întrebări celor de la SRI, pe care ei le consideră fundamentale:

- proiectul va aduce datele tuturor cetățenilor într-un singur loc, fără posibilitatea reală de control. Cum se împacă aceasta cu legile României și ale Uniunii Europene?

- ce caută echipamentele și software-ul de interceptare în proiectul ce ține de eGuvernare?

- ce caută soluția de recunoaștere facială în proiectul ce ține de eGuvernare?

- ce caută SRI în eGuvernare, în general, și în acest proiect, în special? Era o organizație eligibilă?

Citește și: Delia și-a ieșit din minți! Mesaj VIOLENT pentru părinți: Nu-s nici mă-ta, nu-s nici tac-tu…

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.