Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații din Rusia! Ucraina foloseşte pentru 'atacuri teroriste' coridorul maritim pentru exportul cerealelor

rusia ucraina

Acuzații din Rusia! Ucraina foloseşte pentru 'atacuri teroriste' coridorul maritim pentru exportul cerealelor

Viceministrul rus de externe Serghei Verşinin a acuzat vineri Ucraina că foloseşte un coridor pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră pentru a lansa "atacuri teroriste" împotriva intereselor Rusiei, inclusiv unul în această săptămână asupra Podului Crimeei, informează Reuters.

Verşinin s-a referit într-un briefing la decizia luată luni de Rusia de a renunţa la acordul vechi de un an prin care Moscova garanta trecerea în siguranţă pe Marea Neagră a navelor care exportau cereale din porturile maritime ale Ucrainei, în ciuda a ceea ce ea numeşte "operaţiune specială în Ucraina".

Rusia a declarat că un memorandum paralel prin care s-ar fi facilitat propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte a fost ignorat. Acum, Moscova a anunţat că orice nave care călătoresc spre Ucraina vor fi suspectate că transportă arme, şi ţările care le acordă pavilion vor fi considerate părţi în război.

Ucraina a negat folosirea coridorului maritim în scopuri militare, dar Verşinin a susţinut, fără a furniza dovezi, că au existat mai multe astfel de cazuri, notează Reuters.

"A fost folosit - după cum ştim, şi am mai vorbit despre asta - pentru a organiza atacuri teroriste", a spus el.

"A fost Podul Crimeei, deja de două ori; a fost Sevastopol, ţineţi minte octombrie trecut", a declarat el.

Atacurile efectuate aparent cu drone navale au avariat grav de două ori Podul Crimeei de 19 km, un proiect emblematic rusesc care oferă singura legătură directă între sudul Rusiei şi Peninsula Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o de la Ucraina şi anexat-o în 2014. El a fost folosit de asemenea pentru a aproviziona trupele ruse care luptă în sudul Ucrainei.

Kievul a recunoscut implicit că a efectuat primul atac în octombrie, iar presa ucraineană a raportat săptămâna aceasta că serviciile de securitate ucrainene l-au efectuat pe al doilea, aminteşte Reuters.

De asemenea, în octombrie trecut, Moscova a acuzat Ucraina că a atacat baza Flotei Ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, în Crimeea, cu drone navale care au venit din portul ucrainean Odesa prin apele coridorului pentru exportul cerealelor.

Moscova a declarat de asemenea că navele vizate erau implicate în asigurarea securităţii coridorului pentru transportul cerealelor.

Printre altele, viceministrul rus de externe a declarat în cadrul briefingului că "reprezentanţii ONU nu ar trebui să critice loviturile asupra instalaţiilor din regiunea Odesa, unde serviciile speciale ucrainene pregăteau atacuri teroriste împotriva părţii ruse", potrivit ziarului Moskovski Komsomoleţ (mk.ru).

"O declaraţie a fost vehiculată în numele secretarului general al ONU (Antonio Guterres) cu privire la loviturile de retorsiune la Odesa", a spus el.

Totodată, Verşinin a subliniat că răspunsul Rusiei la "actul terorist al regimului de la Kiev nu trebuie condamnat de membrii Naţiunilor Unite".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.