Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații fără precedent ale șefului Consiliului European la adresa Marii Britanii: A pus-o la egalitate cu Turcia, Rusia, Libia şi Siria ca adversară a UE

Inquam Photos / Octav Ganea
Charles Michel

Decizia Marii Britanii de retragere din Uniunea Europeană se înscrie în "arcul de instabilitate din jurul Blocului comunitar, a acuzat, luni, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, afirmând că britanicii au o dilemă privind modelul social, anunță MEDIAFAX.

"În jurul nostru s-a dezvoltat un arc de instabilitate", a declarat Charles Michel într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Institutul Bruegel (Laboratorul Economic European şi Global de la Bruxelles).

"La vest s-a produs Brexit. Rezultatul a zdruncinat Uniunea Europeană. Această opţiune în materie de suveranitate naţională a fost simţită ca un eşec al construcţiei europene. Însă adevărul este că britanicii se confruntă cu o dilemă. Ce model de societate vor?", a subliniat Charles Michel, potrivit agenţiei Reuters.

Citește și: Cristian Piedone condamnat în dosarul Colectiv, un nou mandat de primar: ‘Judecata poporului a decis!’

Preşedintele Consiliului European a comparat decizia Marii Britanii de retragere din UE cu riscurile generate de Turcia, Rusia, Libia şi Siria.

Negocierie dintre UE şi Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit sunt în impas. Administraţia Emmanuel Macron a criticat dur, vineri, atitudinea Guvernului Boris Johnson, avertizând că Bruxellesul nu va ceda "intimidărilor". Anterior,

Guvernul Germaniei a cerut Marii Britanii să înceteze "jocurile" în negocierile privind viitoarele relaţii după retragerea din Uniunea Europeană, atrăgând atenţia că timpul până la expirarea tranziţiei post-Brexit este scurt.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie trebuie să accelereze negocierile pe tema viitoarelor relaţii bilaterale, dar încheierea tranziţiei post-Brexit fără niciun acord nu este exclusă, a avertizat, la rândul său, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene. "Există multe probleme importante. Progresele în cazul a numeroase cerinţe ale UE sunt deocamdată insuficiente. Deci, trebuie să intensificăm substanţial negocierile dacă vrem să ajungem la un rezultat de succes. Alternativa la un Brexit fără acord nu este plăcută, dar nu o putem exclude", a declarat Valdis Dombrovskis.

Citește și: Ciolacu: ‘Nu am avut discuţii politice cu domnul Robert Negoiţă, suntem prieteni’

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Citește și: Mesaj devastator al tatălui unui tânăr ucis la Colectiv, după ce Cristian Piedone a ieșit primar: Fă acest lucru și eu te voi ierta .

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson intenţionează să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.