Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații grave în justiția română pe timp de război în țara vecină: 'Predoiu și coaliția PSD-PNL-UDMR se grăbesc și înființează SIIJ 2.0'

justitie informatizare digitizare

Irineu Darău, senator USR-PLUS, atrage atenția că luni a avut loc un nou atac la statul de drept și independența justiției, totul la umbra războiului din Ucraina.

„Evenimentele dureroase din Ucraina sunt paravanul perfect pentru perfidia partidelor vechi, care își pregătesc terenul pentru viitoarele furturi majore și își asigură liniștea prin “invulnerabilitatea” magistraților și a marilor corupți. Dacă proiectul lui Stelian Ion - maximal, optim și validat international - a fost încetinit deliberat timp de peste șase luni, iar autorul a fost remaniat la fix cât să îi fie “picat” și proiectul, în ultimele 2 săptămâni s-a lucrat cu accelerația la podea pentru propulsarea legislativă a unui proiect cu dedicație, la umbra conflictului sângeros care captează atenția românilor. De altfel, reinventarea SIIJ a trecut la vot prin comisia juridică și prin plenul Senatului în doar 5 zile - exact zilele de război în țara vecină. Suntem cu sufletul și inima pentru Ucraina, dar și cu ochii larg deschiși la viitorul României, viitor la care unii politicieni sapă de câte ori au ocazia.”, a declarat Irineu Darău, Senator USR PLUS.

„În ultimele zile, ministrul Cătălin Predoiu și președinta comisiei juridice din Senat, Laura Scântei, au garantat personal pentru SIIJ 2.0. Va urma și normalitatea de a-și depune demisia, dacă proiectul va fi invalidat internațional? Să fim și să fiți atenți. Fac un apel la societatea civilă și la politicienii care încă sunt de bună-credință: nu lăsați această inițiativă să fie promulgată, deoarece ceasul independenței justiției se va da cu mulți ani în urmă. Iar așa ceva este inadmisibil, cu atât mai puțin astăzi, când statul de drept și apartenența la familia europeană se demonstrează a fi esențiale”, adaugă Darău.

Senatul a adoptat, luni, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Au fost înregistrate 86 de voturi "pentru", 37 'împotrivă' şi o abţinere.

Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat, pe 21 februarie, de Camera Deputaţilor, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

USR va ataca la Curtea Constituţională proiectul de "aşa-zisă desfiinţare" a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), a transmis, luni, deputatul Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei.

Vezi și: Stelian Ion, nemulțumit de desființarea SIIJ: USR va ataca legea la CCR, pentru că dosarele magistraților nu se întorc la DNA .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.