Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzațiile de genocid lângă Kiev, puse sub semnul întrebării de un ministru din Israel: 'Sunt acuzații reciproce'

Avi Ohayon / GPO
Lieberman

Ministrul israelian de finanțe, Avigdor Lieberman, a declarat luni, referindu-se la acuzațiile de genocid în Bucea, lângă Kiev, că Rusia și Ucraina au făcut schimb de „acuzații reciproce”, dar a adăugat că Israelul condamnă „toate crimele de război”, transmite publicația Haaretz.

UPDATE - Reacția Ambasadei Ucrainei în Israel: „Îl invit pe domnul Lieberman să vină în Ucraina. Îl vom duce cu un convoi la Bucea și în alte locuri unde va putea vedea cu ochii lui cadavrele civililor și se va întâlni cu femeile care au fost legate și violate. Poate că atunci va ști ce s-a întâmplat”, a declarat ambasadorul Ucrainei în Israel.

Într-un interviu acordat luni postului public de radio Kan, Lieberman a declarat că în fiecare aspect al invaziei Rusiei în Ucraina el „susține în primul rând interesele Israelului”.

Lieberman a fost întrebat despre comentariile ministrului de externe Yair Lapid, care a calificat scenele cu civili morți din orașul ucrainean Bucea drept o crimă de război, și dacă Lieberman condamnă, de asemenea, acțiunile Rusiei.

„Acestea sunt imagini dificile, iar noi toți condamnăm crimele de război”, a spus el. „În același timp, acestea sunt acuzații reciproce. Rușii au cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU... Rusia acuză Ucraina și Ucraina acuză Rusia”, a remarcat el.

„Condamnăm, dar, de fapt, ceea ce trebuie să înțelegem aici este că există un război sângeros și trebuie, pe de o parte, să menținem poziția morală a statului Israel și, pe de altă parte, să menținem interesele Israelului.”

Imaginile dezvăluite din orașul Bucea, în apropiere de Kiev, au stârnit condamnări, într-o ruptură față de retorica mai reținută afișată de oficialii israelieni. Atât ministrul israelian de externe Yair Lapid, cât și ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, au calificat acțiunile drept „crime de război” pe paginile lor de Twitter.

Israelul a „mers pe sârmă” în încercarea de a se conforma solicitărilor americane de a se exprima împotriva acțiunilor Rusiei, evitând în același confruntarea cu Moscova - care permite forțelor aeriene israeliene să efectueze lovituri împotriva țintelor iraniene din Siria.

Pe măsură ce războiul a avansat, Israelul a exprimat necesitatea de a rămâne neutru chiar și în lumina eforturilor de mediere între părți ale premierului Naftali Bennett. Bennett nu a condamnat niciodată Rusia, lăsându-i în schimb această sarcină ministrului de externe Lapid. În timp ce Israelul a susținut o rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite care condamna Moscova, nu a susținut public o astfel de rezoluție înaintată Consiliului de Securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.