Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevăratul obiectiv al Hamas este împiedicarea normalizării relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită

The Heritage Foundation
Egipt arabia saudita israel siria

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, și-a expus clar poziția. Introducând versete din Coran și citate legate de islamul politic, Haniyeh a evidențiat obiectivul fundamental al atacului inițiat de organizația sa: întreruperea procesului de normalizare a relațiilor dintre Israel și națiunile arabe.

Recent, a devenit evident că Arabia Saudită era printre următoarele țări care ar fi stabilit relații diplomatice cu Tel Aviv. Pentru o mișcare care se autodefinește "islamică", o astfel de normalizare, cu toate implicațiile sale religioase, reprezintă o lovitură grea, dificil de acceptat pentru islamismul radical, relatează Rai News citat de Rador Radio România.

Arabia Saudită, un punct de referință pentru toți musulmanii care se îndreaptă către Mecca pentru a se ruga de cinci ori pe zi și locul de naștere al Islamului, deține o conducere de necontestat în lumea sunnită.

Pentru islamiștii Hamas, decizia Riadului de a recunoaște Israelul reprezintă o lovitură semnificativ dăunătoare pentru o mișcare care nu și-a ascuns niciodată obiectivul principal: ștergerea statului Israel de pe hartă. Haniyeh a reiterat acest concept de mai multe ori în discursul său de sâmbătă.

Liderul Hamas a subliniat, de asemenea, vulnerabilitatea Israelului. Potrivit lui Haniyeh, mișcarea sa a demonstrat că Tel Aviv este deosebit de fragil, trimițând un mesaj puternic celor care credeau că se pot baza pe Israel ca aliat pentru a opri expansiunea iraniană.

content-image

Iranul, un pilon pentru șiiți și un model pentru mișcările legate de Islamul politic, care își au originile în Egipt în 1928 cu Frații Musulmani, a văzut în Hamas un aliat încă de la nașterea acestuia din urmă.

Alianța dintre Hamas și Teheran face parte dintr-o viziune asupra lumii care transcende diferențele dintre sunniți și șiiți, dând viață unei perspective politice în care se conturează conceptul de Umma (națiune islamică) și în care timpul și spațiul devin irelevante. Punctele cardinale ale acestei viziuni sunt înrădăcinate într-o percepție idealizată a religiei islamice ca un arhetip de viață, un Islam conceput în care conspirația și victimizarea ajută la păstrarea puterii.

Atacul desfășurat sâmbătă de Hamas dorea, în esență, să transmită un mesaj lumii arabe și islamice: să provoace o reacție în țările arabe care au decis să stabilească relații diplomatice cu Israelul și să-i descurajeze pe alții să urmeze calea normalizării relațiilor cu Tel Aviv. Toate acestea, cufundate în logica celor care nu au adoptat niciodată, nici nu și-au dorit vreodată, o strategie de consolidare a păcii într-o regiune marcată de instabilitate prelungită. Fără strategie și, mai presus de toate, fără voință.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.