Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevăratul preț al unui extras de carte funciară. Cum scapi de intermediari și de costurile suplimentare

OCPI
extras de acrte funciara

O simplă căutare pe Google a unor informații legate de extrasul de carte funciară pentru informare (documentul care conține informații cu privire la suprafața imobilului și descrierea acestuia, la dreptul de proprietate și eventualele sarcini existente asupra imobilului) îți arată cât de profitabilă este intermedierea obținerii acestui document.

„Comandă Extrasul de Carte Funciară online şi îl primești pe WhatsApp sau pe adresa ta de email în cel mult 30 minute. Preț 49 lei”. Așa sună unul dintre multele anunțuri online.

Se poate și mai scump: „Pe acest site puteți obține Extras de Carte Funciară privind orice Imobil din Romania. Preț 56 de lei”.

Suma afișată este, în acest ultim caz, cu 180% mai mare decât prețul real al unui extras de carte funciară – 20 de lei – preț pe care puțini dintre clienții acestor intermediari îl cunosc.

„Unele firme intermediare percep tarife uneori și de trei ori mai mari. Sunt oameni care apelează la aceste firme pentru că probabil le este mai ușor, nu sunt informați. Noi am tot pus pe site-ul Oficiului că prețul real este altul. Informări a făcut și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Extrasul de carte funciară de informare îl poate cere oricine (nu neapărat proprietarul). Firmele respective intră pe aplicația electronică și cer extrasul, numai că omul care apelează la el, în loc să plătească 20 de lei, plătește prețul pe care îl cere intermediarul”, explică, pentru „Adevărul”, Roxana Dincă, purtător de cuvânt OCPI Argeș.

Procedura, pas cu pas

În varianta fără intermediari, extrasul poate fi obținut nu doar simplu și rapid, ci și fără costuri suplimentare. De unde? De pe platforma epay.ancpi.ro. În câteva minute poți descărca extrasul de carte funciară pentru informare.

Trebuie, însă, să o căutați cu atenție, căci motoarele de căutare de pe internet îi afișează, din motive cel puțin bizare, la început pe intermediarii cu prețuri umflate de 2-3 ori, iar furnizorul oficial al datelor este mai la coada listei.

În primul rând trebuie să accesezi https://epay.ancpi.ro/ și să îți creezi un cont, în cazul în care nu ai deja unul.  Adaugi apoi în coș, configurezi și comanzi online documentele necesare, iar la final plătești cu cardul.

În câteva minute, vei primi pe e-mail anunțul că documentul solicitat, dacă este convertit în format electronic, poate fi descărcat din contul tău. Dacă extrasul nu este convertit în format electronic, timpul de așteptare este de cel mult două zile lucrătoare. Cei care nu au acces la Internet se pot prezenta la ghișeu. Nici măcar aici eliberarea nu costă cât pe site-urile de intermediere.

„Solicitantul poate veni la OCPI sau la Biroul de Carte Funciară pe raza căruia se află imobilul. La ghișeu, tariful este de 25 de lei”, mai spune Roxana Dincă.

Comenzile pot fi plasate online de către oricine

Platforma epay.ancpi.ro este gestionată de ANCPI și poate fi utilizată atât de persoane fizice, cât și juridice. Comenzile pot fi plasate online de către oricine este interesat, iar plata se efectuează cu ajutorul unui card bancar.

Documentele furnizate online de ANCPI, fără semnătură olografă, sunt recunoscute de instituțiile administrației locale și centrale, bănci, avocați, notari etc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.