Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ADEVĂRUL despre cum a ajuns să fie votata Cristina Gușeth de parlamentarii juriști

Cristina Guseth

O țară întreagă s-a minunat în momentul în care parlamentarii juriști în ciuda evidenței au decis să acorde un vot POZITIV unui candidat care în mod evident nu era capabil să ocupe funcția de ministru al Justiției.

Ca să se înțeleagă mai bine cum s-a ajuns la acel vot absurd și la rezultatul său și mai absurd o voi lua în ordine cronologică:

-la sosirea în comisie era deja o mare așteptare privitoare la ”ce are să ne spună doamna ministru desemnat despre imunități. La ce anume face referire”

-bizară a fost de la bun început modul în care a pus problema ministru propus. A spus că știe că are o problemă pentru că nu are studii de drept, dar că nu e o problemă de vreme ce în alte țări se putea și mai rău - de ex. în Suedia ministrul Justiției din Suedia ar fi chimist.

-prezentarea a fost una sărăcăcioasă, în cuvinte simple și fără nimic memorabil

-la întrebări însă totul a luat o altă turnură totul culminând cu întrebarea deputatului ALDE Steluța Cătăniciu: Programul de guvernare prevede intarirea legislatiei privind consolidarea integritatii in institutiile publice prin revizuirea sistemului de imunitati. La ce instit publice va referiti si daca institutia prezidentiala face parte dintre ele - ce intelegeti prin sistemul de imunitati? Care este procedura pas cu pas?

Aici doamna candidat la funcția de ministru s-a blocat total. A fost vizibil pentru toți cei prezenți că s-a blocat. Era invocat Programul de guvernare despre care era la fel de evident că nu îl parcursese. Nu voia să spună că nu știe despre ce întreabă doamna deputat și nici să răspundă despre ce și-ar fi dorit autorii Programului de guvernare să spună.

Au urmat câteva explicații nevonvingătoare, iar ”haita” parlamentară însetată de sânge și care personificau în Gușeth pe Monica Macovei a trecut la atac. Aplauze, vorbe de genul ”mai bine venea-i în chiloți” ca să audă jurnaliștii și tot felul de atfel de ziceri au dus la blocajul total în care a ajuns ministrul propus.

Restul întrebărilor nu a mai contat. Președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților a înțeles bine situația și a pedalat pe ”răspunsul neconcludent” al ministrului propus la întrebarea doamnei deputat Cătăniciu. Bâlbâiala a continuat Gușeț până la blocajul total prin neînțelegerea terminologiei juridice cu care a fost din belșug bombardată.

În tot acest timp parlamentarii PNL își sunat șefii să ceară instrucțiuni deoarece ”asta e praf, Nu putem să îi dăm vot pozitiv”. Potrivit acestora de fiecare dată și la fiecare insistență a lor către șefi răspunsul a fost impasibil - ”Trebuie să treacă!”

Mai gravă era situația în tabăra PSD. ”Nu ne prostitua așa. E praf asta. Nu putem vota așa ceva!” le spuneau jurnaliștilor cei de la PSD. În sală era prezent și secretarul general al PSD, Marian Neacșu care deține încă și funcția de lider de grup al deputaților PSD. Au fost câteva consultări la vârf în PSD și răspunsul a fost ca și în cazul PNL - ”Trebuie să treacă!”

La UNPR era ordin pe unitate - Trece și nu s-a comentat de la bun început. UDMR a comentat, dar a votat pe aceeși idee.

Înainte de vot presa și candidatul au fost evacuați din sală pe motiv de consultări. În fapt au fost doar noi apeluri către șefi să dea undă verde pentru un aviz de respingere. ”O votăm că așa-i ordinul!”, au primit mai tot jurnaliștii pe sms sau pe alte rețele de la membrii comisiilor.

41 Pentru, 6 împ și 6 abțineri -a fost votul final - AVIZ pozitiv.

Nebunia mare a urmat după când parlamentarii votanți în comisii se deziceau în particular de vot arătând spre șefii de partid, iar ministrul propus al Jutiției le spunea jurnaliștilor că s-a blocat și că a fost vorba de ”energii negative”.

De menționat că doamna Cristina Gușeth a fost pur și simplu luată din fața microfoanelor și dusă la prim-ministrul desemnat cu care a avut discuția în urma căreia Dacian Cioloș a anunțat decizia sa de a o retrage.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.