DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Adevărul despre încasările bugetare din trimestrul I 2016

Am sesizat că există o mare efervescenţă de afirmaţii în legătură cu încasările bugetare din trimestrul I al anului 2016, care, fie demonizează activitatea ANAF, fie ovaţionează nejustificat „moştenirea” Ponta. Din păcate, chiar dacă cei care comentează execuţia bugetară pe primul trimestru au suficientă experienţă în domeniul fiscal-bugetar, nici unul nu a demonstrat suficientă obiectivitate în a prezenta adevărul despre cifrele bugetare, ducând în derizoriu şi într-un discurs politicianist o discuţie cât se poate de serioasă.

Aşadar, după primele trei luni de la implementarea noului Cod fiscal, nivelul încasărilor este pozitiv pentru principalele categorii de venituri bugetare. De exemplu, încasările din TVA sunt mai mari cu 1 miliard de lei faţă de prevederile bugetare, veniturile din impozitul pe profit au şi ele un avans de 600 milioane lei faţă de ceea ce s-a prognozat pentru această perioadă, iar impozitul pe profit are şi el o evoluţie pozitivă, depăşind cu 200 milioane lei prognozele. Acest lucru confirmă faptul că ANAF continuă să acţioneze în mod eficient, chiar dacă la începutul acestui an a fost înlocuită conducerea acestei instituţii. Este păcat că fostul preşedinte al ANAF foloseşte instituţia pe care a condus-o pentru răfuielile politice personale, susţinând că încasările bugetare sunt dezastruoase. Nu cred că este onest că domnia sa loveşte în foştii colegi care îşi continuă munca în mod eficient.
Discutând tot despre componenta venituri, nu putem trece cu vederea faptul că, cea mai utilă resursă bugetară, fondurile europene nerambursabile, se află foarte departe de obiectivul asumat prin Legea bugetului de stat, putând vorbi numai după primul trimestru al anului despre nerealizări de 1,9 miliarde lei, fonduri care erau aşteptate de la Uniune în primul trimestru dar care nu au fost încă atrase.
Aspectele favorabile din zona creşterii încasărilor bugetare sunt, din păcate, umbrite de execuţia bugetară timidă în zona investiţiilor. Cauza principală a acestei stări de fapt o reprezintă vidul total de proiecte pe care l-a lăsat în urmă Guvernul Ponta, vid care se va reflecta, din păcate, şi în lunile următoare. Românii ar trebui să înţeleagă că lipsa de proiecte în domeniul investiţiilor înseamnă mai puţine locuri de muncă bine plătite în sectorul privat şi riscul unei creşteri economice bazate exclusiv pe consum, alimentat într-o proporţie semnificativă din importuri.
Pentru acest motiv, avem toată speranţa că Guvernul Cioloş va urgenta demararea procesului investiţional în sectorul public, fie că vorbim despre infrastructura mare, fie că vorbim despre investiţii stimulative pentru mediul de afaceri.
Guvernul Cioloş trebuie să pună capăt politicii păguboase pe care a moştenit-o de la Guvernul Ponta, care consta în înregistrarea de execedente bugetare pe seama sacrificării investiţiilor. Cu totul altfel ar fi arătat încasările la buget şi creşterea economică potenţială din România, dacă în primul trimestru al anului Guvernul ar fi alocat şi cheltuit sumele cu destinaţia de investiţii prevăzute în buget, pentru această perioadă.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.