Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevărul despre România Competitivă

demosphere.com
competitie

Ieri a avut loc evenimentul de lansare în consultare publică a documentului strategic: „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”.

Citiți și: S-a lansat documentul strategic 'România competitivă'

Poate fi acest proiect adoptat? Va fi asumat de întreaga clasă politică? Reprezintă platforma pentru un viitor guvern de uniune națională?

Acestea sunt câteva întrebări la care analiștii încearcă să dea răspunsuri. Dacă ne uităm un pic în istorie putem găsi și răspunsuri, mai ales dacă încercăm să corelăm evenimentele din trecut cu realitățile politice de astăzi.

Nu discutăm aici despre proiectul în sine. Sunt câteva obiective asumate, dar care nu au și procedurile, măsurile prin care aceste obiective vor fi atinse. Probabil, se lucrează acum la ele.

Proiectul România Competitivă își dorește să obțină consensul partidelor pentru asumarea obiectivelor prezentate. De ce ar intra PSD în această capcană? Să semneze un document ce trasează niște obiective, care sunt făcute de un Guvern pe care nu îl susține? După experiența Pactului pe Educație, când toate partidele au semnat și și-au pus girul pe un document, PSD știe că nu mai poate face un astfel de gest. Atunci, au semnat și toată presa le-a sărit în cap în momentul când nu l-au respectat.

PSD nu poate să crediteze un plan de măsuri care va avea niște limite clare, limitând acțiunile populiste. PSD a știut tot timpul să ofere electoratului său ceea ce își dorea, chiar dacă măsurile care se luau sfidau logica economică. De la măriri de la salariu, la creșteri de ajutoare sociale, social democrații jonglau cu măsurile pentru a-și asigura sprijinul electoral necesar.

Semnarea unui document produs de adversarii politici va însemna, din punct de vedere politic, faptul că PSD va fi vioara a doua, vor urma un plan și cam atât. Probabil, social democrații vor trage de timp, vor veni cu propuneri, vor încerca să își impună punctul de vedere. Vor încerca să amâne momentul până după alegerile parlamentare și desemnarea noului guvern.

Trebuie spus aici că nici Iohannis, nici Cioloș nu au forța necesară să comunice, să pună presiunea necesară astfel încât PSD să fie obligat de către opinia publică se semneze acest pact.

Pentru PNL lucrurile sunt mai simple. Probabil, acest program „România Competitivă” va fi în mare parte însușit ca parte a programului de Guvernare. Vor încerca să tragă efecte pozitive din imaginea guvernului Cioloș și să fructifice pe linia – Tehnocrații ( specialiștii) au făcut un program bun.

„România Competitivă" va avea și un efect pozitiv. Va fi ca un barometru în campanie. Poate ajunge punctul de referință pentru marele public, atunci când va veni vorba despre programul de guvernare al partidelor politice. Practic, va putea să mai diminueze ofertele populiste ale partidelor. Liderii partidelor vor privi cu un ochi la programul lui Cioloș și cu un ochi la propriul program, astfel încât derapajele populiste vor fi mai puține.

Cât despre faptul că acest program poate pune bazele unui guvern de uniune națională, acest lucru este o copilărie. Alegerile locale au arătat clar că PSD este la un pas de a face majoritatea la toamnă. Creșterea ALDE la 6% înseamnă că PSD va putea să guverneze fără probleme. Oricât și-ar dori și Iohannis și o parte a serviciilor să aibă un guvern de uniune națională acest lucru nu se va putea întâmplă, chiar dacă Dragnea mai este prins într-un dosar DNA. PSD este un partid mult prea mare și prea puternic cu structuri consolidate prin actul de guvernare ca să poată împărți tortul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.