Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevărul economic în Marea Britanie după BREXIT. Asistăm la o cădere sau la o revenire

facebook
brexit

Inainte de referendumul pentru Brexit au fost prezentate numeroase avertizari privind recesiunea ce va urma si alte prognoze sumbre privind consecintele iesirii Regatului din UE. Ce ne spun insa acum cifrele, in conditiile in care saptamana aceasta au fost prezentate mai multe date economice relevante, inclusiv privind inflatia si somajul?, scrie The Guardian

Angajarile au crescut, cumparatorii au continuat sa cheltuiasca, iar lira sterlina mai slaba a impulsionat turismul din Marea Britanie. In acelasi timp, inflatia a accelerat, preturile caselor scad iar oamenii de afaceri spun ca se tem sa angajeze si sa investeasca.

Mircea Badea, IRONIE la adresa lui Predoiu: Știți cu cine seamănă? Eu am avut un șoc


Procentul celor angajati nu a fost niciodata mai mare 

Datele statistice privind angajarile pot fi foarte schimbatoare, dar temerile ca un vot pentru Brexit va declansa pierderi de locuri de munca pe scara mare nu s-au confirmat in iulie. 

Cifrele oficiale de saptamana aceasta arata ca numarul celor care cer ajutor de somaj chiar a scazut in luna de dupa referendum, prima astfel de scadere dupa luna februarie. Statisticile arata si ca procentul celor angajati a fost la un nivel record - 74,5% .

Scene șocante: Copil de 13 ani, prins când încerca să comită un atentat sinucigaș/ VIDEO


Sondajele realizate in mediul de afaceri sugereaza ca unele firme sunt reticente in a angaja noi persoane, iar unele stiri au anuntat concedieri. Dar ultima recesiune consemnata in Marea Britanie (dupa criza financiara) a aratat ca angajatorii nu se despart usor de lucratorii calificati inainte sa se lamureaca in privinta climatului de business. 

Totusi, Banca Angliei prognozeaza ca se vor pierde 250.000 de locuri de munca si crede ca rata somajului va urca de la 4,9% la 5,6% in urmatorii doi ani.

Tatăl unui tânăr mort în Colectiv își strigă DUREREA: Am schimbat un guvern. Și?


Inflatia creste, dar ramane redusa 

Inflatia a urcat in iulie la cel mai inalt nivel din ultimele 20 de luni, dar cota de 0,6% este una relativ scazuta, mult sub tinta de 2 procente a bancii Angliei. Economistii avertizeaza insa ca preturile vor creste in lunile urmatoare, cand se va simti tot efectul lire mai slabe de dupa votul pentru Brexit.

Caderea monedei britanice face importurile mai scumpe, iar comercianii si producatorii vor transfera probabil costurile mai mari catre consumatorii finali. 

Banca Angliei apreciaza ca inflatia va fi de 2,4% peste doi ani.

Occidentul a tradat! Rusia va începe războiul "pe fata" nu doar hibrid! România afectata direct!


Dupa referendum, vanzarile au crescut mult mai rapid decat se astepta 

Pe langa cifrele solide privind angajarile, au venit si unele care au aratat un salt in retail. Se pare ca vremea calda a avut efect in sector, cumparatorii cheltuind destui bani pe sandale si pe haine de vara, apreciaza The Guardian.

Potrivit datelor oficiale, vanzarile din retail au crescut cu 1,4% in iulie, dupa o scadere de 0,9% in iunie. Shopping-ul a fost impulsionat si de turistii care au cumparat bunuri de lux, devenite mai ieftine datorita lirei mai slabe. 

Unii experti avertizeaza ca mai tarziu anul acesta vor fi facute concedieri, iar vanzarile vor cadea apoi.

DOLIU în lumea teatrului: a murit actorul Marin Moraru/ VIDEO


Situatie neclara pe piata imobiliara 

Analistii prognozau o cadere a pretului caselor dupa votul pentru Brexit. Pana acum, semnalele initiale sunt amestecate, dar nimic nu indica un declin dramatic. Halifax a spus ca preturile locuintelor au scazut cu 1% in iulie. Cifrele companiei rivale Nationwide arata un avans de 0,5% in iulie. 

Alte voci avertizeaza ca impactul votului s-ar putea sa nu fi fost vazut in totalitate in datele din luna iulie. Un sondaj printre agentii imobiliara sugereaza ca vanzarile si cererea de locuinte au scazut in iulie, dar ca se asteapta ca situatia sa se stabilizeze in lunile urmatoare. 

"In acest moment preliminar, datele privint asteptarile din piata s-au imbunatatit intre iunie si iulie, sugerand ca latratul privind Brexitul a fost mai rau decat muscatura", a spus Kallum Pickerink, economist senior la banca Berenberg. 

Deficitul este mai mic decat anul trecut pe vremea aceasta 

Finantele publice au fost pe plus in luna de dupa votul pentru Brexit, dar surplusul a fost mai mic decat se estimase. Incasarile solide de la marile companii au contribuit la surplusul de un miliard de lire sterline. 

Dar cifra este mai mica decat cele 1,2 mld. lire din aceeasi luna din 2015 si mult sub estimarea de 1,6 mld. lire rezultata dupa un sondaj Reuters. In total, pana acum in acest an financiar, deficitul este mai mic decat in anul anterior.

SONDAJ - SURPRIZA Crin Antonescu! Cum stau Cioloș, Dragnea și Băsescu/EXCLUSIV ONLINE


Lira s-a prabusit fata de euro 

Moneda britanica a cazut puternic fata de euro si fata de dolarul american dupa rezultatul referendumului. Acest lucru poate face viata mai usoara exportatorilor, bunurile lor fiind mai ieftine pentru cei din strainatate. Pe de alta parte, deprecierea scumpeste importurile. 

Britanicii aflati in vacanta au vazut cum lira slaba le-a crescut preturile si au aflat ca o lira sterlina le aduce mai putin de un euro in unele case de schimb valutar din aeroporturi. 

In aceasta saptamana, cand moneda britanica a ajuns la un nou minim al ultimilor trei ani fata de euro, la casele de schimb de pe aeroporturile Stansted si Luton li se oferea doar 99 de eurocenti pentru fiecare pound. 

Marti, pe pietele financiare, o lira valora 1,14 euro, fata de 1,3 euro inainte de referendum sau 1,42 euro in august 2015.

Decizie radicală luată de Elena Udrea: vrea să se dezlipească de Băsescu


FTSE a urcat aproape de maximul istoric 

Importantul indice bursier britanic FTSE 100 a atins saptamana aceasta cel mai inalt nivel din ultimele 14 luni si nu este departe de stabilirea unui nou maxim istoric 

Avansul a fost ajutat de masurile Bancii Angliei de sprijinire a economiei si promisiunile institutiei ca vor mai urma si altele. De asemenea, a contribuit si impulsul de pe actiunile marilor companii care castiga mult din vanzarile in strainatate, care au incasari importante in alte monede. 

Sondajele indica faptul ca economia se contracta 

Datele oficiale privind evolutia Produsului Intern Brut nu vor veni inainte de luna octombrie. Dar sondajele preliminare din sectoarele constructii, productie si servicii indica o contractare a economiei in trimestrul trei. 

Importantul indice manufacturier PMI a consemnat o cadere record in iulie. Economistul-sef al companiei financiare markit, Chris Williamson, spune ca aceasta indica o scadere de 0,4% a PIB-ului in trimestrul iulie-septembrie, un contrast major cu cresterea de 0,6% din cele trei luni anterioare. 

Tehnic vorbind, o recesiune inseamna doua trimestre consecutive de contractie a economiei. Deocamdata, Banca Angliei este prudent-optimista ca recesiunea va fi evitata, dupa ce a „pornit tiparnita” si a taiat dobanzile la minime record.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.