Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adina Florea 2018 vs. Laura Codruţa Kovesi 2009: Cât contează părerea CSM

kovesi florea

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ numirea procuroarei Adina Florea la conducerea DNA, iar motivarea deciziei nu este deloc măgulitoare pentru candidată. Situaţia nu este una fără precent în domeniul propunerilor pentru procurori de rang înalt. În septembrie 2009, Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru a-l doilea mandat de procuror general al PÎCCJ, cu o motivare la fel de devastatoare.

Vezi şi: TENSIUNI pe tema ordonanţei pentru legile justiţiei. Preşedintele Comisiei speciale din Parlament: 'Sper ca forma să nu fie cea prezentată'

Motivarea CSM în cazul Adinei Florea (2018):

”Referitor la alegaţia 'Eu nu am fost niciodată un procuror independent, lucrez în Ministerul Public', Secţia pentru procurori remarcă existenţa unei confuzii evidente referitoare la noţiunea de independenţă, împrejurare de neconceput într-un astfel de cadru”, se arată în document.

”Confuzia doamnei procuror este cu atât mai gravă cu cât denotă o atitudine ideatică submisivă, care nu este congruentă cu calităţile necesare persoanei care va deţine cea mai înaltă funcţie de la nivelul DNA. Secţia pentru procurori apreciază că la nivelul întregului sistem, şi cu atât mai mult la nivelul DNA, este necesar a se asigura ocuparea funcţiilor de conducere de către persoane care să reprezinte o garanţie a independenţei şi imparţialităţii înfăptuirii justiţiei. Or, transmiterea unui mesaj public ce denotă existenţa unor factori externi cu posibile influenţe decizionale poate genera un impact negativ asupra încrederii în justiţie”, subliniază Secţia de procurori a CSM.

"Referitor la aptitudinile manageriale necesare funcţiei pentru care doamna procuror candidează, Secţia a remarcat, cu ocazia interviului, o rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză reduse, precum şi anumite sincope în raportarea sa la anumite valori precum onestitatea şi imparţialitatea, atribute indispensabile personalităţii managerului", mai spun procurorii din CSM.

Motivarea CSM în cazul Laurei Codruţa Kovesi (2009):

"Analizând propunerea formulată, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii constată că activitatea desfăşurată de doamna Laura Codruţa Kovesi, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a caracterizat prin lipsa de performanţă în exercitarea atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă a activităţii în cadrul Ministerului Public şi inconsecvenţă în propunerile de reorganizare a acestui minister.

De asemenea, se reţine că, în exercitarea mandatului său, doamna procuror general, în condiţiile creşterii numărului de dosare soluţionate, nu a reuşit identificarea măsurilor necesare pentru obţinerea unui număr crescut de cauze cu finalitate judiciară, acestea scăzând continuu. Totodată, din raportul prezentat şi interviul susţinut se desprinde lipsa unei viziuni manageriale privind organizarea şi eficientizarea activităţii instituţiei pe care o conduce", scriau procurorii din CSM în 2009.

Cei cinci membri ai Secţiei pentru procurori a CSM care au avizat negativ candidatura Adinei Florea sunt Codruţ Olaru Cristian-Mihai Ban, Florin Deac, Nicolae-Andrei Solomon şi Tatiana Toader.

În 2009, Secţia pentru procurori a CSM era formată din Graţiana Daniela Petronela Isac, Nicolae Dan Chiujdea, Liviu Dăscălescu, Cristian Deliorga şi Bogdan Licu.

Ministrul Justiţiei din 2009, Cătălin Predoiu, şi preşedintele de la acel moment, Traian Băsescu, au ignorat avizul consultativ negativ al CSM, iar Laura Codruţa Kovesi a fost numită pentru al doilea mandat în fruntea procurorilor din România.

Actualul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat că avizul privind-o pe Adina Florea, candidatul propus la șefia DNA, va fi analizat luni, iar ulterior va lua o decizie cu privire la susţinerea în continuare a acesteia şi trimiterea sau nu a propunerii la Cotroceni. Potrivit noii formea Legii 303/2004, preşedintele are posibilitatea legală să refuze o singură dată, motivat, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.