Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adio confidențialitate: românii care cumpără și vând crimptomonede trebuie să ofere transparență totală

zf.ro
bitcoin criptomonede

Un regulament european recent oficializat vine cu o serie de măsuri de prevenire a spălării banilor care se referă inclusiv la tranzacțiile cu criptomonede prin intermediul prestatorilor de servicii dedicate. Astfel, din 2025, furnizorii de servicii de criptoactive vor trebui să se asigure că transferurile de monede virtuale sunt însoțite de informații despre cei care fac plăți și cei care le încasează, similar transferurilor de fonduri „clasice”, scrie avocatnet.ro.

„Prezentul regulament se aplică transferurilor de fonduri, în orice monedă, care sunt transmise sau primite de către un prestator de servicii de plată sau de către un prestator intermediar de servicii de plată stabilit în Uniune. Prezentul regulament se aplică, de asemenea, transferurilor de criptoactive, inclusiv transferurilor de criptoactive efectuate prin intermediul ATM-urilor cripto, în cazul în care furnizorul de servicii de criptoactive sau furnizorul intermediar de servicii de criptoactive, fie al inițiatorului, fie al beneficiarului, își are sediul social în Uniune”, prevede Regulamentul european 1.113/2023.

Regulamentul a apărut de curând în Jurnalul Oficial al UE și se va aplica direct în toate statele membre ale Uniunii, deci inclusiv în România, din 30 decembrie 2024.

Concret, vorbim de un set amplu de reguli pe care furnizorii de servicii de criptoactive vor trebui să le respecte când procesează transferurile de monede virtuale. Asta înseamnă că tranzacțiile cu criptomonede nu se vor mai putea face în anonimat, cel puțin atunci când vine vorba de transferuri prin furnizori dedicați. Noile reguli nu acoperă și transferurile directe între persoane fizice (adică fără intermediari).

„Trasabilitatea transferurilor de fonduri și de criptoactive poate reprezenta un instrument extrem de important și de valoros în materie de prevenire, depistare și investigare a activităților de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, precum și la punerea în aplicare a unor măsuri restrictive (...). Prin urmare, pentru a asigura transmiterea informațiilor de-a lungul lanțului de plăți sau al lanțului de transfer de criptoactive, este oportun să se prevadă un sistem care să impună prestatorilor de servicii de plată obligația de a face ca transferurile de fonduri să fie însoțite de informații cu privire la plătitor și la beneficiarul plății, iar furnizorilor de servicii de criptoactive obligația de a face ca transferurile de criptoactive să fie însoțite de informații cu privire la inițiator și la beneficiar. (...)

Prezentul regulament nu ar trebui să se aplice transferurilor de criptoactive între persoane efectuate fără implicarea unui furnizor de servicii de criptoactive sau atunci când atât inițiatorul, cât și beneficiarul sunt furnizori de servicii de transfer de criptoactive care acționează în nume propriu”, este explicat în preambulul regulamentului european.

Prin sintagma „furnizori de servicii de criptoactive” se face referire la persoanele juridice care se ocupă de furnizarea, cu titlu profesional, a unuia sau a mai multor servicii de criptoactive către clienți și care sunt autorizate să furnizeze aceste servicii în baza Regulamentului european 1.114/2023 (aplicabil, de asemenea, din 30 decembrie 2024).

Printre altele, transferurile de criptomonede vor trebui să fie însoțite de următoarele informații:

  • numele plătitorului;
  • numărul de cont de criptoactive al plătitorului;
  • adresa plătitorului, inclusiv denumirea țării, numărul documentului personal oficial și numărul de identificare al clientului sau, ca alternativă, data și locul nașterii plătitorului;
  • numele beneficiarului;
  • numărul de cont de criptoactive al beneficiarului.

Astfel, la solicitarea autorităților din domeniul prevenirii spălării banilor, furnizorii de servicii cripto vor trebui să ofere toate informațiile cerute despre tranzacțiile cu monede virtuale.

„Datele cu caracter personal sunt prelucrate de prestatorii de servicii de plată și de furnizorii de servicii de criptoactive pe baza prezentului regulament doar în scopul prevenirii spălării banilor și a finanțării terorismului și nu sunt prelucrate ulterior într-un mod incompatibil cu acest scop. Se interzice prelucrarea datelor cu caracter personal pe baza prezentului regulament în scopuri comerciale”, este subliniat în Regulamentul 1.113/2023, cu precizarea că informațiile despre transferuri vor fi păstrate timp de cinci ani.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.