Adaptarea în România a culturilor mediteraneene este motivată de schimbările climatice care afectează producțiile culturilor tradiționale. Iernile blânde, primăverile cu temperaturi ridicate, precum și verile extrem de călduroase și toamnele secetoase sunt semne ale viitoarei clime din România.
Aurelia Diaconu, director al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, menționează că, din experiența lor, au reușit să cultive cu succes curmale, kiwi, kaki și fistic la Dăbuleni. De asemenea, măslinul vegetează și înflorește în această zonă, însă încă nu a dat fructe, conform ZiarulFinanciar.
În prezent, în România, se mai cultivă și broccoli, care se întinde pe o suprafață de 1.730 de hectare, alături de sparanghel, broccolini, banana nordului și migdale, despre care încă nu există date statistice precise.
Marius Petrache, director general al companiei Marcoser, care cultivă legume pe o suprafață de 3 hectare în Matca, cel mai mare bazin legumicol din țară, subliniază că schimbările climatice impun necesitatea adaptării și a învățării de la practicile agricole din regiunile mediteraneene precum Grecia, Italia și Spania.
Comentează