Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administrația Trump e pe cale să dea o LOVITURĂ decisivă ONU

Donald Trump nebun

Naţiunile Unite sunt dornice să înceapă discuţiile cu noua administraţie americană după o serie de informaţii potrivit cărora noul preşedinte, Donald Trump, încearcă să reducă drastic finanţările alocate ONU de Washington, scrie AFP.

Vezi și: Donald Trump nu glumește: Primul președinte de stat căruia îi cere să nu calce în SUA

Noua ambasadoare americană Nikki Haley urmează să aibă vineri o întrevedere cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru o primă întâlnire, la sediul ONU din New York. 

Ambasadoarea în vârstă de 45 de ani ajunge la post în timp ce un decret prezidenţial pregătit de Casa Albă ar priva ONU de miliarde de dolari finanţări americane, potrivit presei din Statale Unite. 

SUA sunt de departe cel mai mare contribuabil la bugetul Naţiunilor Unite: ele plătesc 22% din bugetul de funcţionare şi 28% din bugetul misiunilor de menţinere a păcii, în total 7,8 miliarde de dolari anual. 

Întrebat despre aceste zvonuri, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a subliniat că nu a fost luată nicio decizie fermă. "Suntem dornici să începem discuţiile cu noua administraţie" a preşedintelui Donald Trump, a spus el.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Nutella e CANCERIGENĂ

Stephane Dujarric a mai atras atenţia că o reducere a contribuţiilor americane ar obliga la lansarea unui proces complex implicând cele 193 de ţări membre care îşi împart costurile programelor şi activităţilor ONU. 

Potrivit Washington Post şi New York Times, proiectul de decret american ar propune o reducere cu 40% a unora dintre finanţările SUA, afectând în special Fondul pentru Copii al Naţiunilor Unite (UNICEF) şi contribuţii umanitare. 

Decretul ar suprima orice finanţare pentru agenţiile ONU şi alte organizaţii internaţionale care au recunoscut statul palestinian, o măsură deja aplicată de Statele Unite, mare aliat al Israelului, faţă de UNESCO când agenţia culturală a recunoscut Palestina ca stat cu drepturi depline. 

Joi, la Philadelphia (Statele Unite), într-un discurs în faţa congresmenilor republicani, premierul britanic, Theresa May, a apărat rolul ONU. 

"Naţiunile Unite au nevoie să fie reformate, dar rămân vitale", a declarat ea. 

Ambasadorul francez la ONU, François Delattre, a considerat prematur să comenteze această afacere, dar a adăugat în mesajul său general adresat noii administraţii de la Washington: "Vă rugăm, rămâneţi implicaţi în afacerile lumii, pentru că avem nevoie de America".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.