Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia americană va decide dacă aprobă vânzarea unor rachete Patriot către Polonia

polonia

Administraţia de la Washington va decide în câteva luni dacă va autoriza vânzarea către Polonia a opt sisteme de rachete antiaeriene Patriot, a declarat vineri un reprezentat al companiei Raytheon, producătoarea acestor sisteme, relatează agenţia Reuters. Guvernul de la Varşovia a anunţat în luna septembrie că va solicita în mod formal aprobarea autorităţilor americane pentru încheierea acestui contract estimat la 5 miliarde de dolari şi care este o componentă de bază a unui program extins de modernizare a armatei poloneze.

'Deciziile concrete sunt aşteptate în câteva luni', a menţionat John Baird, vicepreşedintele programului Raytheon Polonia, într-o declaraţie acordată agenţiei private de ştiri poloneze Newseria Biznes. Polonia poartă în prezent negocieri cu încă o companie americană, Lockhead Martin, în vederea achiziţiei separate a unor sisteme de apărare antiaeriană cu rază medie de acţiune (Medium Extended Air Defense Systems - MEADS).

Guvernul de la Varşovia a anunţat la începutul lunii octombrie că a sistat negocierile cu compania europeană Airbus pentru achiziţia a 50 de elicoptere Airbus EC-725 Caracal, invocând faptul că aceasta din urmă nu a prezentat propuneri de investiţii compensatorii în Polonia (offset), decizie ce a tensionat relaţiile Poloniei cu Franţa şi Germania şi care l-a determinat pe preşedintele Francois Hollande să-şi anuleze o vizită în Polonia, conform Agerpres.

Un contract cadru cu compania Airbus fusese aprobat de fostul guvern polonez pro-european condus de liberalii din Platforma Civică (PO), partid învins anul trecut în alegeri de Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), formaţiune conservatoare eurosceptică şi pro-americană şi care a format actualul executiv. În competiţia pentru adjudecarea contractului pentru aceste elicoptere militare au mai intrat compania americană Lockheed Martin şi cea italiano-britanică AgustaWestland.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.