Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia Biden ar fi purtat discuții secrete cu Kremlinul despre ameninţarea nucleară

digi24.ro

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, ar fi avut discuţii confidenţiale cu Iuri Uşakov, consilier diplomatic al lui Vladimir Putin, şi cu Nikolai Patruşev, secretar al Consiliului de securitate al Rusiei, spune Le Figaro, citat de Rador.

Războiul este în toi, dar canalele diplomatice rămân deschise. Potrivit "Wall Street Journal", consilierul pentru securitate naţională al Statelor Unite, Jake Sullivan, ar fi discutat în secret, în ultimele luni, cu colaboratori apropiaţi ai preşedintelui rus, Vladimir Putin. Pe agenda acestor convorbiri confidenţiale: ameninţarea cu utilizarea de arme nucleare şi riscurile de extindere a războiului din Ucraina, dar nu negocieri care să urmărească să pună capăt conflictului.

Potrivit confraţilor noştri americani, Jake Sullivan ar fi fost în contact cu Iuri Uşakov, consilier diplomatic al lui Vladimir Putin, şi cu Nikolai Patruşev, secretar al Consiliului de securitate al Rusiei şi confident apropiat al preşedintelui rus. Surse occidentale de rang înalt au arătat pentru ziar că cele două părţi ar fi discutat în special despre mijloacele de a se apăra împotriva riscului de escaladare nucleară.

Să se menţină contactul "în interesul" Statelor Unite

De atunci, Casa Albă nici nu a confirmat, nici nu a infirmat această informaţie. "Oamenii au multă imaginaţie", a spus purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate naţională, Adrienne Watson. La rândul lui, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a acuzat ziarele occidentale că "publică numeroase ştiri false". Ultima discuţie oficială între Jake Sullivan şi un înalt demnitar rus, respectiv Nikolai Patruşev, datează din luna martie.

Diferitele surse citate de "Wall Street Journal" nu au precizat în niciun caz cantitatea discuţiilor şi datele acestora, nici nu au specificat dacă discuţiile au fost productive. Dar Jake Sullivan este cunoscut pentru voinţa sa de a păstra comunicarea cu Rusia, spre deosebire de alţi oficiali americani, care consideră că discuţiile nu au decât puţine şanse să reuşească. Reacţionând la informaţiile din "Wall Street Journal", consilierul american a declarat de altfel că este "în interesul" Statelor Unite să menţină contactul cu Kremlinul, în timpul unei deplasări la New York, fără alte precizări.

Mai mulţi foşti oficiali americani s-au exprimat în acest sens pentru cotidianul american. "Cred că e întotdeauna important, mai ales pentru ţările dotate cu arme nucleare, să menţină canale de comunicare deschise pentru a înţelege mai bine poziţiile fiecărei părţi şi a evita astfel posibilitatea unei confruntări sau unui război accidental", a subliniat Ivo Daalder, fost ambasador al Statelor Unite şi singura sursă ne-anonimă. Şi a adăugat: "Consilierii pentru securitate naţională sunt intermediarii cei mai apropiaţi ai Biroului oval, evitând implicarea directă a preşedintelui în negocieri".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.