Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administrația Biden, dată în judecată - Ar fi pus la cale un mecanism ilegal de cenzurare a publicațiilor conservatoare

Brain light / Alamy / Alamy / Profimedia
cenzura sua

The Daily Wire, The Federalist și statul Texas s-au alăturat marți într-un proces împotriva Departamentului de Stat al SUA, susținând că agenția guvernamentală a finanțat o tehnologie de cenzură menită să falimenteze instituțiile media naționale cu opinii politice defavorabile.

Departamentul de Stat este însărcinat cu relațiile externe și nu are nicio autoritate asupra afacerilor interne, însă a luat un birou guvernamental conceput pentru a contracara propaganda teroristă străină, Global Engagement Center (GEC), și l-a dezlănțuit împotriva americanilor angajați în ceea ce a pretins a fi "dezinformare", potrivit procesului, intentat marți seară în instanța federală din districtul estic al Texasului de către New Civil Liberties Alliance.

A fost "unul dintre cele mai îndrăznețe, manipulatoare, secrete și grave abuzuri de putere și încălcări ale drepturilor prevăzute de Primul Amendament de către guvernul federal din istoria americană", se arată în proces, care îl numește, de asemenea, pe secretarul de stat Antony Blinken și alți cinci oficiali ca pârâți.

Acțiunea cere unui judecător să declare ilegală încercarea Departamentului de Stat de a interfera cu discursul intern și să îi interzică permanent să dezvolte, să promoveze sau să încurajeze pe alții să folosească tehnologia pentru a de-amplifica, interzice din umbră sau restricționa "discursul legal al presei americane și al americanilor".

Istoria GEC

GEC a fost fondat în 2011 sub numele de Centrul pentru comunicații strategice de combatere a terorismului și a fost însărcinat cu contracararea propagandei teroriștilor străini precum Al Qaeda. În 2016, a fost redenumit, dar a păstrat aceeași misiune de combatere a terorismului. Congresul a precizat că "niciunul dintre fondurile autorizate" pentru această entitate "nu va fi folosit în alte scopuri decât contracararea propagandei străine".

Cu toate acestea, GEC și-a îndreptat atenția asupra americanilor, susține plângerea, folosind fondurile contribuabililor pentru a finanța dezvoltarea și promovarea unor organizații de cenzură precum NewsGuard și Global Disinformation Index (GDI), care vizează în mod regulat instituții media conservatoare precum The Daily Wire și The Federalist, cu scopul declarat de a limita veniturile din publicitate.

Mark Chenoweth, de la New Civil Liberties Alliance, care reprezintă aceste puncte de vânzare, a declarat că "guvernul federal nu poate face indirect ceea ce Primul Amendament îi interzice să facă direct".

Principalul produs al GDI este o "Listă dinamică de excludere" a mijloacelor de informare în masă despre care se spune că prezintă un "risc ridicat de dezinformare". GDI licențiază această listă agenților de publicitate, care o adoptă ca pe o modalitate convenabilă de a evita boicoturile din partea stângii. Acest manual a fost folosit luna trecută împotriva lui Elon Musk, când agenții de publicitate de top au fost convinși să nu mai facă publicitate pe platformă deoarece grupul de stânga Media Matters a afirmat că reclamele marilor companii apar ocazional în apropierea unor conținuturi reprobabile.

GDI spune că urmărește să distrugă "stimulentul de a crea [dezinformare] în scopul de a obține venituri din publicitate".

Publicațiile conservatoare sunt vizate

GDI își păstrează secretă principala listă neagră, dar a publicat public top 10 "cele mai riscante" puncte de difuzare, care era în esență o listă a celor mai importante și mai răspândite publicații media conservatoare din America, inclusiv The Daily Wire și The Federalist, precum și New York Post și Reason Magazine.

GDI "a fost finanțat și promovat de către inculpații Departamentului de Stat", se afirmă în proces. "Intervenția activă a inculpaților Departamentului de Stat pe piața presei de știri pentru a face neprofitabilă presa defavorizată a avut astfel consecințe devastatoare pentru reclamanții din domeniul mass-media".

De asemenea, finanțată de Departamentul de Stat este o companie cu scop lucrativ numită NewsGuard, care a declarat că urmărește să "taie veniturile site-urilor de știri false" prin elaborarea unei liste albe care pretinde că numește fiecare site de știri legitim. NewsGuard clasează The Federalist ca fiind "nesigure" și The Daily Wire ca fiind "credibile cu excepții semnificative".

GEC a finanțat GDI în 2021 prin intermediul U.S.-Paris Tech Challenge, în cadrul căruia GDI a primit 100.000 de dolari. The Washington Examiner a raportat că National Endowment for Democracy, finanțat de Departamentul de Stat, a canalizat aparent sute de mii de dolari în plus către GDI. National Endowment for Democracy a recunoscut ulterior că "mandatul său este de a lucra în întreaga lume și nu în Statele Unite" și, prin urmare, nu va mai finanța GDI.

Precedent în pandemie

De asemenea, Departamentul de Stat a co-sponsorizat o provocare tehnologică "COVID-19 privind dezinformarea și dezinformarea", care a acordat un premiu companiei NewsGuard. NewsGuard a declarat într-un comunicat de presă că intenționează să "ajute" Departamentul de Stat prin semnalarea "farselor" COVID.

Una dintre "păcălelile" semnalate de NewsGuard a fost aceea că COVID ar fi putut proveni dintr-un laborator chinezesc, un scenariu considerat în prezent de agențiile americane ca fiind probabil. NewsGuard a oferit datele sale secrete oamenilor de știință de la Los Alamos, laboratorul care a creat bomba atomică, care le-au folosit pentru a ținti scepticii față de înțelepciunea convențională de atunci a COVID.

Procesul spune că guvernul a folosit instrumente dezvoltate pentru a fi folosite împotriva națiunilor străine împotriva adversarilor politici de acasă.

"Instrumentele de dezinformare ale Departamentului de Stat au fost dezvoltate... ca instrumente de război... în contextul securității naționale" și al "relațiilor externe", apoi "direcționate greșit pentru a fi folosite acasă împotriva adversarilor politici interni", se arată în raport.

Statul Texas susține procesul

Procurorul general al Texasului, Ken Paxton, a declarat că este "mândru să conducă lupta pentru a salva drepturile constituționale prețioase ale americanilor de guvernul federal tiranic al lui Joe Biden".

"Misiunea Departamentului de Stat de a șterge Primul Amendament este complet antiamericană", a declarat Paxton. "Această agenție nu va scăpa cu campania lor ilegală de a reduce la tăcere cetățenii și publicațiile cu care nu sunt de acord."

Procesul susține că abilitatea lui Paxton de a aplica legile anti-cenzură din Texas au fost încălcate de finanțarea de către Departamentul de Stat a instrumentelor de cenzură.

"Administrația Biden finanțează în mod ilegal organizații cu scopul declarat de a paraliza financiar instituții media a căror acoperire nu merge în pas cu agenda ideologică a guvernului", a declarat The Daily Wire într-o declarație privind procesul. "Am mai dat în judecată administrația Biden în legătură cu mandatul său neconstituțional privind vaccinurile și am câștigat. De data aceasta, dăm în judecată pentru drepturile noastre, pentru drepturile tuturor organizațiilor de știri și pentru garanția constituțională a unei prese libere pe care o merită toți americanii."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.