Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia Trump ar putea impune tarife de până la 60 de miliarde de dolari importurilor din China

trump, casa alba

Administraţia Trump vrea să impună tarife de până la 60 de miliarde de dolari importurilor din China, cel mai devreme în această săptămână, pentru a penaliza Beijingul pentru politicile pe care le consideră un furt de proprietate intelectuală de la companiile americane, au declarat persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg, scrie news.ro.

Reprezentantul pentru Comerţ al Statelor Unite, Robert Lighthizer, conduce o investigaţia referitoare la politica Chinei în domeniul proprietăţii intelectuale, care obligă companiile americane să cedeze knoe-how-ul tehnologic în schimbul dreotului de a face afaceri pe piaţa chineză.

Administraţia de la Washington analizează aplicarea de tarife pentru o  gamă largă de produse, de la electronicele de consum la încălţăminte şi îmbrăcăminte  produse în Cina, precum şi restricţii pentru investiţiile chineze în Statele Unite, au spus persoanele.

Amploarea sancţiunilor ar putea suferi modificări.

Cu toate că Trump a menţionat în mod special China pentru practicile comerciale incorecte, cele mai drastice acţiuni ale preşedintelui american, cum ar fi retragerea din pactul comercial Asia-Pacific, care exclude China, şi impunerea de tarife pentru oţel, au subminat relaţiile cu aliaţii săi mai mult decât cu a doua mare economie din lume.

Biroul  Reprezentantului pentru Comerţ al SUA nu a răspuns imediat solicitărilor pentru comentarii.

Publicaţia Washington Post a relatat că administraţia americană vrea să anunţe, posibil vineri, tarife în valoare de 60 de miliarde de dolari, după ce preşedintele a respins o propunere a colaboratorilor săi a unor tarife de 30 de miliarde de dolari.

Aceste tarife vor testa fermitatea preşedintelui chinez Xi Jinping, al cărui guvern a reacţionat până acum într-o  manieră ponderată la plângerile repetate ale lui Trump legate de deficitul comercial record, de 375 de miliarde de dolari, înregistrat de SUA în relaţiile cu China.

Ministrul de Externe chinez a declarat, la începutul acestei luni, ca reacţie la decizia lui Trump de a aplica tarife importurilor de oţel  şi aluminiu, că China va avea o reacţie ”justificată şi necesară” la orice eforturi de incitare la un război comercial.

Premierul chinez Li Keqiang a spus marţi că va deschide în continuare economia, inclusiv sectorul productiv, şi s-a angajat să reducă tarifele aplicate importurilor şi taxele.

Companiile americane, de la Walmart şa Amazon.com, l-au avertizat pe Trump în această săptămână că adoptarea unor măsuri comerciale ample împotriva Chinei va mări preţurile de consum, va creşte costurile companiilor şi va afecta preţurile acţiunilor.

O coaliţie formată din 40 de grupuri de afaceri, condusă de Consiliul Industriei pentru Tehnologia Informaţiei, a avertizat duminică, într-o scrisoare adresată preşedintelui, că tarifele aplicate pe scară largă produselor din China vor ”declanşa o reacţie în lanţ, cu consecinţe negative pentru economia americană”.

Coaliţia reuneşte companii de retail şi producători din industrii diverse, de la jucării la vin, în timp ce din consiliu fac parte giganţi ca Amazon, Google, Facebook şi Microsoft.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.