Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administrația Zetea, `îngropată la propriu în gunoi`

stiripesurse.ro
Gabriel Zetea

Una din marile nerealizări ale actualului președinte al CJ Maramureș este Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), cunoscut și ca depozitul de deșeuri de la Sârbi-Fărcașa. Investiția fizică la acest depozit a început acum 10 ani și trebuia să se termine în 2015. Suntem în 2020, iar termenul pentru finalizarea acestui proiect important pentru județul Maramureș este, în continuare, neclar.

Promisiuni după promisiuni

În momentul în care a venit în fruntea administrației județene, Gabriel Zetea promitea că va finaliza proiectul din satul Sârbi în șase luni. Acest termen a fost amânat în mai multe rânduri, după ce dealul pe care era realizat CMID a început să se surpe și să o ia la vale.

În cursul acestui an, Gabriel Zetea a vorbit deja de două termene pentru stabilizarea dealului pe care este realizată investiția. Primul termen era la finalul lunii iunie. Pe 11 iulie 2020, Zetea înainta, însă, un nou termen: “La începutul lunii august au promis (n.red., constructorii) finalizarea construcției saltelelor pentru stabilizare şi până la finalul lunii august terminarea inclusiv a ancorelor care se montează la mare adâncime. Ne asumăm finalizarea lucrării de stabilizare şi ne vom încadra în termene.”

Suntem deja la mijlocul lunii septembrie. Proiectul se încăpățânează să-l sfideze pe actualul președinte al Consiliului Județean, care omite în intervențiile de campanie pe care le susține în această perioadă să vorbească despre proiectul de la Sârbi-Fărcașa și noile termene la care ar putea fi terminat acest proiect.

Contract cu o firmă fără activitate

Amânarea finalizării proiectului era una previzibilă încă din momentul rezilierii contractului de execuție cu firma care a lucrat la Sârbi-Fărcașa până în 2018. Mai precis, din momentul semnării în iunie 2019 al restului de lucrări, cu firma Conteh Barengott (din Dâmbovița).

Trebuie menționat că firma din Dâmbovița, înființată în 2001, nu a avut niciun fel de activitate din 2006 până în 2019, figurând cu zero cifră de afaceri. De abia din momentul semnării contractului de execuție cu Consiliul Județean, cifra de afaceri a sărit la suma de 3.689.152 lei! Tot în acel moment, numărul de angajați al firmei a crescut de la zero la unul...

Alocarea unei lucrări de o complexitate atât de mare unei firme fără activitate naște, evident, multe semne de întrebare. Mai ales că la mijloc este nu doar suma prevăzută în contract cu firma Conteh Barengott, de 2,5 milioane euro, ci toți banii alocați proiectului de la Sârbi-Fărcașa. Și asta pentru că Uniunea Europeană ar putea cere înapoi sumele alocate pentru acest proiect din cauza neregulilor și întârzierilor repetate a lucrărilor.

Problema colectării gunoiului din județ

Între timp, colectarea gunoiului a devenit o problemă și mai acută în Maramureș după ce a fost sistată depozitarea deșeurilor în comuna Groși, limitrofă municipiului Baia Mare, respectiv cea de la depozitul de lângă municipiul Sighetu Marmației. Acțiunea dispusă de Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului a fost luată după ce Consiliul Județean condus de Gabriel Zetea nu a luat nicio măsură pentru corectarea situației la două depozite neconforme.

Soluția identificată pe moment – ca cele două depozite neconforme să funcționeze până la termenul la care au fost autorizate, respectiv până în octombrie 2020 și februarie 2021 – este una de avarie și nu face decât să amâne deciziile importante din partea lui Gabriel Zetea. Acesta obține, în felul acesta, răgazul necesar pentru a trece de alegerile locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.