Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Câciu, despre PIB-ul din T2: Un rezultat al modului în care companiile din România au răspuns provocărilor

Ministerul Finanțelor Publice
Adrian Caciu

Evoluţia economiei româneşti în trimestrul II este un rezultat, în fapt, al modului în care companiile din România au răspuns provocărilor cu care s-au confruntat, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la conferinţa "Cum poate deveni piaţa de capital din România motorul economiei", anunță agerpres.

"Astăzi, Institutul Naţional de Statistică a publicat PIB-ul nominal pe trimestrul II, un PIB de 355,9 miliarde de lei, un rezultat, în fapt, al modului în care companiile din România au răspuns provocărilor cu care s-au confruntat. Este un rezultat pozitiv. Un rezultat pe care îl aşteptam şi în întâmpinarea căruia am venit cât am putut din perspectiva guvernamentală, limitaţi fiind de resursele pe care statul le deţine. Dar rezultatul acesta este bazat, din punctul meu de vedere, pe consecvenţă, pe performanţă, pe maturitatea conducătorilor de companii, pe realizarea unei încrederi pe care o construim în continuare, dar cred că începe să se vadă, a unui parteneriat între stat şi companii, parteneriat care trebuie permanent întărit. Şi aici este şi rugămintea şi către dumneavoastră, dar şi către companii sau mediul de afaceri, să ne atragă atenţia când începem să adormim în acest parteneriat, pentru că instituţiile de stat, nu neapărat cei care le conduc, au această, cum să spun, aplecare către somn câteodată şi e bine să fim totdeauna vigilenţi şi să rămânem consecvenţi la ceea ce ne-am propus, la drumul pe care îl avem", a spus Câciu, la evenimentul organizat de DC Media Group.

În ceea ce priveşte piaţa de capital din România, el a menţionat că aceasta este un instrument prin care companiile pot să dobândească lichiditate suplimentară, surse de finanţare suplimentare, capacităţi financiare pentru investiţii suplimentare.

Potrivit ministrului Finanţelor, parte de capital a fost supusă unor provocări majore şi există o ajustare negativă în mai mult sectoare, însă, din evaluarea făcută, piaţa de capital este robustă, fiind peste nivelul din 2020.

"Ajustarea prin care trece acum este o ajutare din punctul meu de vedere conjuncturală. Dar trebuie ajutată să îşi limiteze conjunctura prin mai multe componente. Dorinţa de a investi, un mesaj care eu cred că trebuie să fie mai participativ atât al companiilor care sunt listate la Bursă, să spună mai des 'sunt listat, am aceste rezultate, iar parte din aceste rezultate vin şi datorită faptului că sunt pe această piaţă' şi la fel Bursa de Valori sau instituţiile statului, Ministerul de Finanţe şi alte instituţii, ASF-ul, să prezinte mult mai des importanţa acestui tip de instrument de finanţare", a afirmat Adrian Câciu.

El a adăugat că firmele de stat sau private din România vor fi încurajate să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti.

Produsul intern brut a crescut în primul semestru din acest an, comparativ cu semestrul I 2021, cu 5,8%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor provizorii anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform INS, Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul II 2022 a fost de 355,964 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 2,1% faţă de trimestrul I 2022 şi cu 5,3% faţă de trimestrul II 2021.

PIB estimat pentru semestrul I 2022 a fost de 699,846 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 5,8% faţă de semestrul I 2021.

Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul II 2022 a fost de 335,190 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 5,3% faţă de trimestrul II 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.