Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Câciu nu se lasă mai prejos de predecesorii săi: Încă un împrumut de aproape 1,2 miliarde de lei la dobânzi uriașe

Guvern
Adrian Câciu

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, de pe piaţa internă, 1,156 miliarde de lei prin două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark. Este al doilea mega-împrumut făcut de ministrul Adrian Câciu de la preluarea mandatului.

În cadrul primei emisiuni, cu o maturitate reziduală la 117 de luni, Finanţele au atras de la bănci 628 milioane de lei, la un randament mediu de 5,43% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii a fost de 200 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,112 miliarde de lei.

Prin cea de-a doua emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 70 de luni, Ministerul Finanţelor a împrumutat 528 milioane de lei de la bănci, la un randament mediu de 5,19% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 987,5 milioane de lei.

Marţi sunt programate licitaţii suplimentare prin care statul vrea să atragă în total 90 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna decembrie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de trei miliarde de lei, din care 200 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 2,8 miliarde de lei prin zece emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 420 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 3,42 miliarde de lei, este cu 1,58 miliarde lei sub cea de 5 miliarde lei programată pentru noiembrie 2021, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.