Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Chesnoiu e noul 'Petre Daea' pentru fermieri: Cum a rezolvat criza îngrășămintelor

chesnoiu

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, pare să îi calce pe urme lui Petre Daea în preferințele agricultorilor. Noul ministru a rezolvat cu rapiditate una dintre doleanțele agricultorilor. Se pare că datorită lui Chesnoiu au fost avizate definitiv spre comercializare nu mai puțin de 42 de tipuri de îngrășăminte, în timp ce alte 16 tipuri de fertilizant au obținut aviz provizoriu de comercializare. Îngrășămintele care au primit undă verde sunt fertilizanți de ultimă generație ce pot fi folosiți pentru creșterea producției în culturile de grâu, rapiță, porumb, floarea-soarelui, legume, cartofi, pomi fructiferi și flori.

Conform fermierilor, utilizarea îngrășămintelor îi vor ajuta ca să obțină recolte cât mai bune. Gheorghe Preda, administratorul exploatației agricole Geo&Costi Agrostar din județul Ilfov, și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a declarat, pentru agrointel.ro, că vestea bună venită de la Ministerul Agriculturii este un pas bun pentru fermieri.

”Faptul că fermierii au de unde să aleagă este un lucru bun. Trebuie să vedem prețurile, dar până la urmă nu e vorba numai de preț în sine, ci și de calitatea lor. Faptul că avem din ce să alegem este un demers bun. Din ce vedem primele măsuri ale ministrului Adrian Chesnoiu sunt promițătoare, mie îmi place de el ca om și ca profesionist, se bate pentru fermieri. Chiar este un început bun! Faptul că a primit toate asociațiile este un lucru îmbucurător, nu cum era domnul Oros că nu vroia să stea de vorbă cu noi”, a declarat Gheorghe Preda.

Daniel Radu, fermier din Gruiu, județul Ilfov, și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, este de părere că orice noi îngrășăminte pe piață sunt bine venite mai ales dacă se respectă costurile și calitatea bună pentru acest tip de inputuri.

”Trebuie să știm și ce tipuri de fertilizanți și îngrășăminte sunt. Reacția mea nu poate fi decât pozitivă ținând cont de criza îngrășămintelor. Orice noi îngrășăminte pe piață sunt bine venite atât timp cât costurile și randamentul sunt bune, randamentul să fie bun și costurile să nu fie prea ridicate. Ținând cont că astăzi prețurile sunt exorbitante pentru că sunt prețuri speculative, nu reflectă neapărat realitatea existentă. Sunt aceleași societăți care le vindeau și cu un an în urmă, dar ca să rămânem la reacție, cred că fermierii ar vrea să știe care sunt aceste îngrășăminte și care sunt prețurile. Scoatem de pe piață erbicide, scoatem de pe piață îngrășăminte, nu ne mai convine gunoiul de grajd că miroase, dar terenul rămâne nehrănit și atunci producțiile vor scădea și vom ajunge într-un blocaj. Dacă nu ai producții ridicate nu poți să faci față necesarului de hrană de care omenirea are nevoie astăzi!”, precizat Daniel Radu pentru sursa citată.

Ionuț Olteanu, administratorul grupului Agromad Crops și membru al Asociației Forța Fermierilor lucrează în jur de 14.000 de hectare în județe din jurul Capitalei. Producătorul agricol crede că odată cu sistarea producției a combinatului de la Azomureș ”statul român a dat-o în bară” lăsând pe mâna străinilor resurse care puteau ajuta țara noastră să susțină fermierii în criza îngrășămintelor. Introducerea unor noi inputuri, crede el, este în totalitate meritul ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu, ”care chiar cunoștea realitatea din agricultura românească”.

”Statul român a dat-o în bară încă o dată. Este o problemă de siguranță alimentară și națională și nu trebuia să lăsăm un singur combinat care produce îngrășăminte, pe mâna străinilor. Noi stăm munți de gaze, azotul se produce din gaze, deci resursa era la îndemână și noi chiar puteam să facem o treabă bună în criza aceasta. Așa toți fermierii sunt bulversați, nimeni își permite să cumpere îngrășămintele acestea atât de scumpe. Dacă situația cu aprobarea de noi îngrășăminte a fost deblocată trebuie să îi mulțumim omului acesta (ministrului agriculturii Adrian Chesnoiu n.r) care stăpânește foarte bine termenele, noțiunile și realitățile din agricultura românească. Eu sunt orientare de dreapta dar trebuie să îmi dau șapca jos în fața lui pentru că el chiar cunoaște și chiar știe și chiar face”, a declarat Ionuț Olteanu pentru agrointel.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.