Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Curaj: Doar Universitățile pot retrage titlul de doctor

curaj

Ministrul Educației a anunțat că universitățile se vor ocupa de cazurile de plagiat. Modificările la legea Educației cu privire la doctorat se vor face printr-o ordonanță de guvern.

Ministrul a mai precizat că doar universitățile vor putea retrage titlurile de doctor. Drept urmare Guvernul a aprobat o Ordonanță prin care a fost modificată Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare.

”Prin Ordonanța adoptată astăzi se abrogă Art. 42 (3) din Legea 2006/2004, care stipula statutul de excepție al demnitarilor și ale categorii de persoane, ale căror abateri de la etica academică nu puteau fi analizate și sancționate de comisiile de etică de la nivelul universităților, fiind anterior rezervate doar analizei de către Consiliul Național de Etică (CNE). Textul articolului abrogat este: “(3)Se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică, care sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică”.  Nu în ultimul rând, prin Ordonanță se abrogă, din lista sancțiunilor pe care le poate propune CNE, retragerea de către Consiliu a calității de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare și retragerea titlului de doctor”.

Modul de retragere a titlului de doctor și a calității de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare vor fi reglementate ulterior, printr-un act normativ care va modifica Legea educației naționale nr.1/2011.

Modificările legislative au la bază propunerile Grupului de lucru constituit prin ordin al ministrului Educației, în scopul analizei controlul calităţii tezelor de doctorat şi aspectelor de etică a cercetării ştiinţifice.

Pe site-ul ministerului a fost publicat documentul ”PROIECT de ORDONANŢĂ pentru modificarea Legii nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare”  care propune ca ”în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 1 pct. IX din Legea nr. 346/2015 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, să se abroge mai multe articole din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.

Astfel că, Ministerul Educației propune eliminarea atribuțiilor Consiliului Național de Etică cu privire la analiza plagiatelor demnitarilor, dar și cea prin care i se atribuia sarcina aplicării sancțiunilor, precum retragerea calității de conducător de doctorat sau retragerea titlului de doctor.

Asta după ce pe 3 decembrie Adrian Curaj a anunțat că revocă Consiliul Național de Etică, motivul fiind „recăpătarea încrederii în ce se întâmplă în zona de doctorate în România”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.