Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Curaj: Transparența din Educație lipsește major

curaj

curajAdrian Curaj a acordat un interviu pentru Agerpres, duminică, 31 ianuarie, în care a vorbit despre obiectivele mandatului său în educație și cultură, dar și despre noutățile aduse în dezvoltarea cadrului curricular:

„Transparența este cea care lipsește major. Pentru mine transparența nu este doar o mantră; înseamnă, într-un fel, disponibilitatea, nu obligația de a raporta cât mai mult, de a prezenta cât mai mult.”

Ministrul Educației susține totuși că educația românească înseamnă mai mult decât lucrurile negative care se amintesc tot timpul:

„Pe de o parte, pentru a fi clar că ceea ce se întâmplă în învățământul românesc nu este chiar de nota cinci, cum zic unii. Ce se întâmplă dovedește că avem destul de multă calitate, forță, dar uneori vorbim numai despre lucrurile nereușite și asta nu creează nici emulație, nu creează nici tracțiunea pe care ar trebui să o aibă pentru că, dacă toate cadrele didactice vor afla că în România școala se face doar prost, copiii fug și nu vor să învețe, atunci nu vom mai avea modele pentru alții și mesajul va fi: „Orice aș face tot prost este'”.(...)Un alt punct major este echilibrul acesta între meritocrație, excelență, acces și echitate. Mă uit la elevi sau la studenți. Bursele au crescut acum cu 20%, am rugat colegii să avem un echilibru potrivit între a stimula performanța și a răspunde totodată nevoilor de echitate și incluziune. Asta, pentru a putea să îi avem în vedere atât pe cei care au nevoie, dar și pe cei care performează pentru că, până la urmă, diferențele se fac și în partea aceasta.”

Ministrul Educației a adăugat că pentru prima dată în dezvoltarea cadrului curricular vor fi stabilite grupuri interdisciplinare care vor lucra independent pe conținuturile manualelor școlare:

„Undeva, la sfârșitul lui februarie vom avea rezultatul consultărilor și al dialogului cu experții, cu societatea civilă, cu toți aceia care au dorit să se implice, adică un nou cadru curricular. Pentru prima dată în dezvoltarea cadrului curricular vom avea următoarea abordare: pentru fiecare materie vom stabili câte trei grupuri care vor lucra independent. Aceste trei grupuri, a căror structură va fi definită prin termenii de referință pregătiți de grupul pentru curriculum, vor avea o componență interdisciplinară. Deci, trei grupuri pe fiecare materie vor lucra separat.”

Despre cultură, Adrian Curaj a afirmat că lipsa predictibilității a fost cea care i-a creat cel mai mare deserviciu, ultimii 5-6 ani însemnând proiecte întârziate chiar și cu 50% din timpul necesar. Despre anul 2016 acesta declară:

„Un ciclu în care avem o revenire pe o creștere de 33% a bugetului de cercetare. Această creștere nu este importantă prin sine, mesajul este important. Mesajul este că cercetarea, știința și inovarea contează pentru România.”

Puteți citi întregul interviu aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.