Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Mitroi: Unele măsuri fiscale anunțate au și conotația de contraciclicitate

pixabay.com
diverse, trend, economie

Economia funcționează peste potențial și are nevoie un pic de contrapondere fiscală, iar unele măsuri fiscale anunțate au și conotația de contraciclicitate, a declarat, pentru Agerpres, Adrian Mitroi, analist economic și profesor de finanțe comportamentale.

"Eu plec de la premisa pozitivă pe care ne-o dă economia comportamentală, care spune că măsurile astea fiscale ne afectează pe toți. Nu mă îngrijorez de efectul lor pentru economie care să fie unul extrem de nefavorabil. Oricum economia funcționează peste potențial și are nevoie un pic de contrapondere fiscală. Deși ai putea să spui că este o politică fiscală prociclică, unele măsuri au și conotația de contraciclicitate, așa că sunt nu neapărat pozitive, dar nu sunt îngrijorat. De exemplu, îmi place mai mult impozitul pe cifra de afaceri, decât cel pe profit, pentru că este clar că este un impozit care nu mai lasă loc de evaziune pentru firmele foarte mici. La Pilonul II, suma nu este foarte mare cea pe care o pierdem, a celor care vom vrea să rămânem la Pilonul II. Oricum, guvernele din Europa Centrală și de Est întotdeauna au privit cu gelozie cum crește această valoare a pilonului. Ai de ales, și este rezonabilă această renunțare de 10-12%, dar rămâne intact mecanismul pentru cei care optează pentru el. Mie mi se pare firesc", a spus Mitroi.

El este de părere că negocierea dură dintre partea publică și privat este un lucru bun. "Mi se pare foarte bine și interesantă bătălia dintre Guvern și mediul privat. Comentariile de la mediul privat au contat, la un moment dat. Split TVA a rămas agățat așa, și doar pentru unele firme, în primul rând de la presiunea publică. Mi se pare în regulă că există o negociere dură între partea publică și cea privată pe orice măsură fiscală. Trebuie să faci un pic de ordine fiscală și trebuie să vii cu Legea salarizării unice, ca să așezi economia pe alte principii. Deficitul de TVA nu mai este atât de mare, am început să încasăm mai mult din TVA, ceea ce mă încântă și mi se pare că economia românească se îndreaptă spre mai puțină evaziune, ca dovadă că măsurile publice devin din ce în ce mai importante. Adică astăzi evazionistul știe că nu are zile prea multe și succes prea mare în viitor. Eu cred că este un trend bun pe care mergem", a mai arătat analistul economic.

Potrivit acestuia, orice creștere economică peste acest nivel ar aduce dezechilibre și mai mari. "Mi se pare că măsurile de politică fiscală erau mult prea relaxate și lăsau prea mult frâu liber economiei. Deja creștem suficient de mult și orice creștere peste nivelul acesta ar aduce dezechilibre și mai mari. Am putea să estompăm puțin această volatilitate a creșterii economice măcar cu niște măsuri de ordin fiscal care sunt atenuate în componenta privată a economiei, dar undeva trebuie pusă frână economică într-un fel sau altul. Aș prefera ca rezerva de muniție monetară a Băncii Naționale să rămână acolo în eventualitățile mai sumbre care ar putea apărea. Nu îmi place că nu am văzut taxe mai mari pe proprietate. Mi se pare foarte important lucrul acesta și proprietățile rămân, în continuare, subtaxate în România", a precizat Mitroi.

Acesta a făcut referire și la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), susținând că instituția nu este suficient de bine dotată cu tehnologie. "Îmi place că taxa pe venit este mai mică. Așa trebuie procedat, pentru că eu cred că economia reacționează acum, ea crescând peste potențial, mai bine la acest gen de îngăduință fiscală. Ai nevoie de îngăduință fiscală, nu ai un ANAF suficient de bine dotat cu tehnologie și atunci probabil ai un echilibru pe care îl stabilești mai jos și această conformare aproape naturală și firească a celor care își plătesc taxele și impozitele este un proces normal, dacă și ANAF se comportă corespunzător, adică în concordanță cu mersul economiei", a explicat economistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.