Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Năstase, confesiuni- LECȚIE pentru Liviu Dragnea- Fostul premier vorbește despre lecțiile puterii

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Adrian Năstase

Fostul premier al României, Adrian Năstase, vine cu o postare interesantă, pe blogul său, acolo unde scrie despre lecțiile puterii.

"Cred că, în general, după o perioadă de exercițiu al puterii, devii mai înțelept. Este inevitabil să tragi unele concluzii, unele, din păcate, amare.

Am citit, zilele acestea, o carte chiar cu acest titlu – „Les lecons du pouvoir”, publicată, recent, de Francois Hollande. O carte care trebuia să șteargă o parte din impresiile negative generate de volumul de convorbiri ale sale cu Gerard Davet și Fabrice Lhomme, „Un president ne devrait pas dire ca”. O carte care i-a anulat orice șansă de a se prezenta pentru un nou mandat prezidențial.

Îmi aduc aminte de prestația lui Hollande în întâlnirea finală cu Sarkozy – remarcabilă. Din păcate, mandatul lui a fost marcat de incidente teroriste grave și de multe neîmpliniri politice, de trădări și insatisfacții. Sigur, viața lui sentimentală, și ea, a alimentat unele scandaluri. A rămas antologică încercarea lui de a scăpa de urmăritori folosind scuterul – în drum spre noua iubită.

Sunt însă interesante unele observații din acest volum deși cartea nu aduce lucruri spectaculoase.

Citește și: Accident în Capitală - Doi răniți și trafic restricționat pe un important bulevard

Iată, spre exemplu, ce spune în legătură cu Donald Trump: „imprevizibilitatea sa în acte se adaugă provocărilor pe care le aduce prin cuvinte”. Destul de corect.

În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, Hollande amintește că, la una dintre întâlniri, acesta i-a oferit o scrisoare a lui Napoleon, scrisă în timpul campaniei din Rusia și pe care „ar fi cumpărat-o el însuși de la un colecționar”. Poate va găsi și unele obiecte de tezaur românesc pentru o eventuală întâlnire cu președintele Iohannis!

Hollande vorbește despre „generația terorismului”, despre vizita în Cuba (înaintea lui Obama!), despre mecanismul de decizie în Consiliul European („constrângerile consensului”), despre Manuel Vals și Emmanuel Macron, despre speranțe și deziluzii.

Reamintește abordarea lui în materia luptei împotriva corupției (să nu ne audă Monica Macovei!). El a impus o procedură nouă și anume „tranzacția penală” , pentru a se plăti o amendă direct la Buget, de către oamenii de afaceri care „nu s-au comportat correct” și fără a se aștepta desfășurarea unui eventual proces. Ar putea oare cineva din guvernul român să găsească această lege și să se inspire din ea?

În opinia lui, politica este arta acțiunii și arta sintezei. Ea constă în a aduna în jurul unei idei, a unui program, într-un partid sau într-o țară, să construiești o echipă pentru a pune în operă un proiect politic.

Un capitol amplu este consacrat social-democrației – „regina Europei” în anii ’80 ai secolului trecut – un proiect ideologic ce și-a pierdut din atracție.

Închei cu un citat mai lung, definitoriu pentru mandatul de președinte (s-ar putea să i se aplice oare și lui Băsescu?): „Rolul președintelui este acela de a reaminti faptele, de a uni națiunea. El trebuie, de asemenea, să evidențieze constantele istoriei noastre, să tragă concluzii din succesele noastre și să ridice voalul de pe paginile dureroase cu grija de a nu redeschide cicatrici dureroase. El trebuie să utilizeze comemorările pentru a medita asupra trecutului dar și pentru a pune în lumină provocările de astăzi. El trebuie să fie un pedagog și să arate felul în care barbaria se reproduce cu alte fațete și de a apela la forțele care le pot învinge. A celebra nu a fost niciodată pentru mine un exercițiu de stil sau un gest teatral. A fost un act politic destinat să favorizeze pacea amintirilor”, scrie Adrian Năstase pe blogul său.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.