Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Năstase comentează punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu: E presiune publică și CEDO

nastase iliescu

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, miercuri, la Târgovişte, întrebat cum comentează punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul ''Mineriada'', că trebuie aşteptat deznodământul, ''care vor fi concluziile procurorilor şi, dacă va fi cazul, concluziile judecătorilor''.

Citește și: Noi acuzații la adresa lui Victor Ponta

''Eu înţeleg că dosarul acesta a început în mai multe rânduri, s-a încheiat în mai multe rânduri sub forma neînceperii urmăririi penale. Probabil că presiunea publică şi decizia de la CEDO au determinat repunerea pe rol a acestui dosar. Cred că singurul lucru pe care îl putem spune la acest moment este că trebuie să aşteptăm să vedem care va fi deznodământul, care vor fi concluziile procurorilor şi, dacă va fi cazul, concluziile judecătorilor'', a afirmat Năstase.

Citește și: Digi24 a dat afară o prezentatoare: L-a întrebat pe Marian Munteanu dacă a fost la Mineriadă/VIDEO

Întrebat de jurnalişti cum a resimţit efectele evenimentelor din 13-15 iunie 1990, când a preluat, la acel moment, mandatul de ministru de Externe, Adrian Năstase a spus că a fost ''o responsabilitate foarte dificilă a guvernului de atunci (...) să strângem cioburile de pe jos''.

Citește și: Un jurnalist, director de ziar, arestat pentru 30 de zile

''Noul guvern după alegerile din 20 mai ( 1990 - n.red) a primit votul Parlamentului la sfârşitul lui iunie, deci după vreo două săptămâni de la ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii, în Bucureşti, 13-15 iunie. Eu am spus de mai multe ori: a fost o responsabilitate foarte dificilă a guvernului de atunci şi a mea ca ministru de externe să strângem cioburile de pe jos, după ce, să spunem, revoluţia crease la nivel internaţional o disponibilitate, o favorabilitate deosebită pentru România, s-a creat, după acele evenimente, un moment negativ deosebit.

Citește și: Cât de penibil?! Andreea Paul Vass a recunoscut că a mințit și că nu a născut sâmbăta

Lucrul acesta ne-a costat destul de mult, ne-a ţinut blocaţi în timp ce ţări din grupul Vişegrad, Polonia, Cehoslovacia la momentul acela, Ungaria, au reuşit să meargă mai repede decât noi şi s-a produs şi o anume decuplare a noastră. Am scris o carte în 10 volume şi care se numeşte 'România după Malta' şi în care sunt relatate toate acele episoade, zi cu zi, în perioada 1990-1992, în mandatul meu, cred că a fost o experienţă extrem de dificilă'', a precizat Adrian Năstase.

Citește și: Nea Mitică de la Ligă a dat declarații în dosarul „Scandalul de la Antene”: Mi-au cerut șpagă

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost chemat miercuri dimineaţă la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect pentru săvârşirea infracţiunii contra umanităţii în dosarul "Mineriada", scrie agerpres.ro

Citește și: Sorin Oprescu e terminat: Anunțul făcut în urmă cu puțin timp

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.