Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Năstase trage un semnal de alarmă: 'Vremea UMILIȚILOR'

Adrian Năstase

Adrian Năstase a scris pe blog-ul său despre evoluția Uniunii Europene din ultimul timp.

"Am citit, zilele acestea, o carte interesantă despre „patologia” relatiilor internationale – „Le temps des humilies”, scrisă de Bertrand Badie si publicată la Paris, in 2014. In esentă este vorba despre o analiză a relatiilor dintre state, in care umilirea celor mai slabi a reprezentat o constantă.

Exemplele sunt numeroase.Astfel, in 1840, Marea Britanie a pornit o expeditie impotriva Chinei, pentru a-l pedepsi pe impăratul care blocase navele ce aprovizionau cu opium.In aceste conditii, imperiul – slabit – a trebuit sa cedeze Hong Kong, sa deschidă cinci porturi pentru comert si sa platească 21 de milioane de dolari despăgubiri. In plus, tot atunci au apărut jurisdictiile extrateritoriale – nobilii occidentali ajunsi in China nu puteau fi judecati de judecatorii chinezi ci doar de compatriotii lor. Solutie preluată din cunoscutele capitulatii din vremea Imperiului Otoman. Si transmisă marilor puteri de astăzi.

Citește și: Nicușor Dan, luat LA PURICAT de ANI: Ce bani NU ies 'la socoteală'

In prezent, sunt insă numeroase astfel de exemple, pe care autorul le prezintă in câteva sute de pagini – mai ales pe cele legate de situatia fostelor colonii franceze si britanice dar si de situatia tarilor Europei de Est după incheierea Războiului Rece.

Incercati să evaluati prin prisma acestei lucrări evolutia Uniunii Europene din ultimul timp si pozitia statelor din „nucleul” acesteia prin raportare la statele de la „periferia” UE.", a scris fostul premier pe blog-ul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.