Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Oros: 'Contractul de finanţare pentru strategia de gestionare a apei va fi semnat în jurul datei de 1 decembrie'

gov.ro
Adrian Oros

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat joi că în jurul datei de 1 decembrie se va semna contractul de finanţare pentru proiectul privind strategia de gestionare a apei, în valoare de 6,5 miliarde de euro, inclus în Planul naţional de relansare şi rezilienţă.

"Este un program care cu siguranţă se va derula indiferent cine va fi aici la minister, pentru că programul a început. La sfârşitul lunii noiembrie sau chiar de 1 decembrie, dacă putem, să semnăm contractul de finanţare pentru studiul de fezabilitate şi de proiectare. Cu siguranţă acest program se va derula. Banii din Programul naţional de rezilienţă sunt o parte granturi şi o parte împrumuturi cu dobândă zero", a declarat, joi, ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis este contrazis de istorie: PNL a condus ministerul Sănătății mai mult decât PSD

El a precizat că se putea face o infrastructură de irigaţii care să deservească o suprafaţă importantă cu banii care s-au dat şi se vor da pentru despăgubiri în urma pagubelor produse de secetă.

"Anul acesta, până acum, am dat despăgubiri de aproape 200 de milioane de euro şi vom da încă 200 de milioane de euro pentru culturile înfiinţate în primăvară, iar cu aceşti 400 de milioane de euro puteam face o infrastructură de irigaţii care să deservească o suprafaţă importantă, unde producţiile nu erau de 1.000 kg/ha ci puteau fi 10.000 de kg/ha. În câţiva ani de zile cred că investiţia respectivă îşi arată utilitatea. Eu chiar cred în acest program, chiar cred că este util, suntem datori să ne gândim ce se întâmplă cu cele două resurse pe care noi le utilizăm în agricultură. Toată lumea la nivel european spune că este vorba de agricultură durabilă, dar eu spun că este o agricultura responsabilă", a subliniat şeful MADR.

Citește și: Mesaj DISPERAT din partea unui director Crucea Roșie pentru cei care nu respectă regulile: 'Mureai fără nuntă, fără botez cu sute de persoane?'

Ministrul a mai spus că trebuie folosită această oportunitate de finanţare pentru a gestiona resursele de apă ale României "cât mai inteligent şi cât mai ieftin". "Trebuie să încercăm ca soluţiile tehnice care vor fi făcute la această reabilitare a infrastructurii de irigaţii să fie cât mai actuale, să utilizeze energie verde, să nu ne mai batem cu legile fizicii şi să împingem apa de la vale la deal. (...) Am încredere în specialişti, în cei de la ANIF că soluţiile tehnice vor fi cele din 2020, la fel şi modul de utilizare a apei va fi unul responsabil, cât mai ieftin şi mai eficient", a adăugat Adrian Oros.

Investiţiile destinate agriculturii şi securităţii alimentare din Programul naţional de rezilienţă şi relansare vor demara anul viitor şi se vor axa pe două mari proiecte, respectiv construirea a opt depozite regionale strategice şi reabilitarea integrală a infrastructurii de gestionare a apei. Sumele totale alocate din bani europeni pentru aceste doua tipuri de investiţii sunt de aproximativ 7,25 de miliarde de euro, respectiv 6,5 miliarde de euro pentru reabilitarea integrală a infrastructurii de gestionare a apei, iar 750 de milioane de euro pentru reţeaua de depozite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.